Ertuğrul Turan
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

FUARLAR KENTİ BOLU…

FUARLAR KENTİ BOLU…
A- A+ Paylaş
Reklam

Başlığa bakıp yahu nerde bu fuar demeyin. Hayal kardeşim hayal… 

 

Ancak bir şehrin potansiyeli bu kadar kusursuz bir şekilde kullanılamaz. Evet kullanılamaz. Yahu ne yapmasak da şu memleketin potansiyelini ortaya çıkartmasak desek, bundan fazlasını hayal edemeyiz herhalde. Ankara’yla, İstanbul’un ortasında olup, sadece bir mola yeri olmaya devam mı edeceğiz?

 

İstanbul’u bilen dostlar için yazıyorum. Mesela Pendik’ten Başakşehir’e mi gitmek daha kolay, Bolu’ya gelmek mi? 

 

Bolu’ya acilen bir fuar merkezi kazandırılmak zorunda… Peki neden?

 

Bu satırları yazdığım Ekim ayının son gününden 2024 yılının Aralık ayına kadar, İzmir’de 30 farklı sektörü kapsayan, en kısası iki gün sürecek tam otuz (rakamla 30) fuar yapılacak.  (bknz. Kaynak: fuarizmir.com.tr) 

 

Türkiye’nin ve Ege’nin dört bir yanından binlerce insan; tarımdan evcil hayvanlara, turizmden sağlığa, kampçılık ekipmanlarından modaya, sağlıktan lojistiğe; ilgilendiği, iş yaptığı merak ettiği konu ve ürünleri yerinde inceleyebilecek. Bununla kalmayacak, kendisiyle aynı işi yapan insanların ürünlerine, numunelerine, fasonlarına, işbirliklerine ulaşabilecek. Ticaretini büyütecek, hinterlandını genişletecek. 

 

Koy ağabeycim pergelin ucunu Bolu’ya, çiz bir daire bak bakalım üç saatlik yolculukla kaç milyon insan var doğrudan ulaşabileceğin. 

 

Peki, neden fuar düzenlemeli Bolu? Türkiye’de yerel panayırdan bozma fuarları saymazsak, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Antalya dışında bu işi profesyonelce yöneten kent yok. Bolu’yu bir üst lige taşımanın yollarından biri fuar. Fuar denildiğinde akla gelen bu kentlerin arasında neden Bolu’da sayılmasın?

 

TOBB verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl 413 fuar düzenlenmiş, yabancı konuklarla birlikte yaklaşık 20 milyon insan bu fuarları ziyaret etmiş, ürünlerini tanıtmış, satış yapmış, iş bağlantıları kurmuş. 

 

Aynı verilere göre, en fazla ziyaretçi; kitap, süreli yayın alanındaki fuarlarda görüldü. (6 milyon 522 bin 470 kişi ile) Kitap fuarlarının ardından en çok ilgiyi tarım, seracılık, hayvancılık ve teknolojileri alanındaki fuarlar izledi. (3 milyon 725 bin 946 ziyaretçiyle)

 

Gördüğünüz üzere, kitap bir ihtisas konusu değil. E tarım, seracılık ve hayvancılık fuarı da düzenleyebiliriz diye düşünüyorum. Yok biz yapamayız diyen yetkili birileri varsa, kendisini dilediği takvimde İzmir Fuar’ında her şey dahil ağırlamayı isterim. Fuar yapısına Bolu’dan daha uygun bir kent bulmak mümkün değil. 

 

Fuar yapılmalı, yapılmalı ama kim yapacak?

 

Bu noktada topu sadece Bolu Belediyesi’ne atıp kolaya kaçmamak gerekir. Bolu Ticaret Odası, Esnaf Odası ve Bolu Valiliği de taşın altına elini koymalı, gerekirse ortak bir girişimle, ileriye doğru bir adım atılmalı. 

 

Nasıl yapılacağını da ben anlatmayayım, Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yapan nasıl yapıyor Yaren?  

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir