Doğanın güzelliklerini keşfetmek...Doğa yürüyüşleri

Doğanın güzelliklerini keşfetmek...Doğa yürüyüşleri
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: Metin FERAH

En popüler macera yolculuğu türlerinden olan doğa yürüyüşleri, genellikle kırsal kesimdeki patikalarda yapılan uzun ve hareketli bir yürüyüştür.

Doğayı yürüyerek keşfetmek, tüm vücudu çalıştıran çok sağlıklı bir harekettir. Yürüyüş sırasında doğanın eşsiz güzelliğini keşfetme şansını yakalarken, düzenli olarak attığınız dengeli adımlar sayesinde de eklemler, tendonlar ve bantlar zarar görmeden sağlamlaştırılır. 

Doğa yürüyüşünde, ormanın taze kokusunu almak için derin bir nefes alıp, dağların tepesine giden manzarayı doyasıya seyrederken, bir yandan vücut kaslarınız gelişir, diğer yandan da yaralanma riskiniz azalır. Tüm bu avantajların yanı sıra, doğa yürüyüşlerinin diğer olumlu etkisi de, saatte yaklaşık 350 kalori yakmanıza neden olmasıdır.

Herkesin kolayca düzenli ve severek yapabileceği doğa yürüyüşleri, bağışıklık sistemini güçlendirirken, enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Doğa yürüyüşleri, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarıyla diyabeti de önler. 

Doğayı keşfetmek ve yürüyüş yaparken doğanın flora ve faunasını tanımak, ören ve yaylalarını görmek, dere, göl ve göletleri tanımak sizi de heyecanlandırıyorsa trekking ya da hiking yürüyüşleri öncesi yapılacak hazırlıklar için şu tüyoları kaçırmayın;

TREKKİNG: Türkçe de doğa yürüyüşleri anlamına gelen trekking doğada genelde gruplar halinde bir noktadan diğer bir noktaya varmak amacıyla yapılan hafif tempolu sportif yürüyüşlerdir. 

Yürüyüş için uygun ekipman, su ve yeterli yiyecek alınarak yapılan trekking doğa yürüyüşlerinde grubun temposuna göre molalar verilir. Güzergaha göre oldukça zorlu iniş, tırmanış ve yürüyüşler gerçekleştirilir.

Trekking yaparken önceden belirlenmiş doğanın kalbine çevrilen notalar tercih edilebiliyor. Ancak yeni patikalar keşfetmek doğanın zorlu şartlarına rağmen ilerlemeye devam etmek ve belli bir süre doğada kalmak, bu yol haritalarının esas amacını oluşturuyor.

HİKİNG: Daha çok hafta sonunu değerlendirmek ve şehirden uzak bir gün geçirmek isteyenlere hitap ediyor. Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan tepelerden, ormanlardan, ören yerlerinden ya da vadilerden oluşan hiking rotalarında bu doğal güzelliklere şahit olmak en az spor yapmak kadar önem taşıyor.

Hiking rotalarını oluşturan patikalar; hatta bu patikaları oluşturan başlangıç ve bitiş noktaları genellikle önceden belirlenmiş ve çoğunlukla da farklı gruplar tarafından defalarca deneyimlenmiş oluyor. Gündüz ve gece yürüyüşleri de bulunur. 

Doğa yürüyüşlerine yeni başlayanlar için ön araştırma yapmak mümkünse de, önceden hiking ya da trekking deneyimleri olan biri ile yola çıkmaları tavsiye olunur. 

Doğa yürüyüşü esasına dayanan hiking ve trekking yürüyüşlerinde, seçilen rotadan, geçirilen süreye ve kullanılan ekipmanlardan konaklamaya uzanan noktalarda bazı temel farklar bulunur. 

Tabiatın kalbi Bolu’da 14 adet göl, 147 adet gölet, 370 yayla, 10 kanyon ve 14 şelale belirlenmiş durumda.  8-23 km uzunluğundaki 174 parkurda düzenlenecek doğa yürüyüşlerine katılacak olanlar için olmazsa olmaz gerekli malzemeler temin edilmeli.

Trekking faaliyetlerinde normal olarak ayak numaranızdan bir numara daha büyük sert ve kalın tabanlı, bileği iyi saran, ayağa iyi oturan, yere iyi tutunan ve su geçirmeyen ortopedik bot giymelisiniz.

Mevsimine uygun destekli çorap giymeniz, sizi bütün yürüyüş boyunca rahat ettirecektir. Yürüyüşte yanınıza alacağınız malzemeler ve yürüyüşün uzunluğuna göre değişkenlik gösterebilecek ebatlarda sırt çantası kullanmanız gerekli.

Sırt çantasının sırt ve bel destekleri, ağırlığı orantılı dağıtabilecek kemerleri, yağmurluğu, suyunuzu yiyecek ve düdük gibi malzemeleri koyabileceğiniz ufak gözlerin olmasına dikkat edin. Sırt çantanıza ‘Belki lazım olur’ dediklerinizi değil, sadece gerçekten kullanacağınız eşyalarınızı yanınıza alın.

Şapka ve buff yaz kış yanınızda ayırmadığınız iki ekipmandır. Yaz ayları şapka ve buff kışları ise yünlü bir şapka ve bere kesinlikle olması gerekir. Buff ise yazları teri dışarı atması ve göze girmemesi için idealdir. Ensenizin yanmasını da önler. 

Yürüyüş sırasında terlemeniz ya da yağmur yağması durumunda rüzgarlık ve yağmurluk hayat kurtarıcı olurken yanınıza bir panço almanız çok yararlı olacaktır. 

Beslenme ihtiyacınız yürüyüşün uzunluğuna ve zorluğuna göre değişmektedir. Paket hazır gıdalar bulundurmanız yararlı olur. 

Yürüyüş sırasında ayak burkulmalarına karşı yanınıza sargı bantlarından bulundurmayı ihmal etmeyin. Yara bereler için merhem ve yara bandı, mide bulantılar ve baş ağrıları için de hap taşımayı unutmayın.  Yanınızda olmazsa olmazlardan birisi de çakı. Bir şeyleri kesmeniz gerektiğinde ihtiyacınız olan ilk malzemedir. Sırt çantanızda gerektiğinde ateş yakmak için kibrit, çakmak, manezyum çubuğu gibi malzemeler hayat kurtarır. Baton kullanmak sırtınızdaki yükün bacaklarda tüm vücuda orantılı bir şekilde dağılımını  dağlar. Ağırlığın dizlere binmesini önler. Eğimi yüksek engebeli doğa yürüyüşlerinde baton kullanımı sakatlık riskini azaltır. Ayaklarınıza takacağınız tozluk, otluk alanlarda börtü-böcekten sulak alanlarda ise ayaklarınızı ıslanmaktan korur.

 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir