HABER: Yağız Ekmen
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi topluluklarından olan Yeşilay Topluluğu, üniversite öğrencilerine yönelik ''Bağımsızlığın İzini Sürmek'' konulu panel gerçekleştirdi. Kongre Merkezi Yeşil Salonda gerçekleşen panele; Bolu Yeşilay Şube Başkanı Dr. Bayram Erden, Prof. Dr. Dündar Yener, Psikolog Dr. Evgin Miçooğulları, Doç. Dr. Aysun Tuna, Öğr. Gör. Meral Vural, Mimar Serpil Koç Gül, Mimar Cem Gül ve çok sayıda üniversite öğrencisi katılım sağladı.
Panelin açılış konuşmasını, ''Davranışsal Bağımlılıklar'' konulu sunumuyla BAİBÜ Öğretim Üyesi Uzman Psikolog Evgin Miçooğulları gerçekleştirdi. Konuşmasında, teknoloji bağımlılığı, ,internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, yeme bağımlılığı, kumar bağımlılığı konularına değinen Evgin Miçooğulları, bu tür bağımlılıklardan nasıl uzaklaşılması gerektiğini öğrencilere aktardı.
''Bağımlılık bir boşluk işidir.''
Çeşitli bağımlılık türlerinden bahseden Evgin Miçooğulları, bağımlılığın bir boşluk işi olduğuna değindi. Boşluğu doğru aktivitelerle doldurarak, boş zamanları çok daha güzel bir şekilde yönetilebileceğini vurguladı.
''Mimarlık bu süreçte ilk taşı koysun, iyiliklerin başladığı yerde yeni umutlar yeşerecek.''
Panelin devamında ''Ortamınızın Kurbanı Değil Mimarı Olun'' sunumuyla Doç. Dr. Aysun Tuna, Öğr. Gör. Meral Vural, Mimar Serpil Koç Gül, Mimar Cem Gül, öğrencileriyle birlikte yaptıkları birçok projeye değindi. Yeni Yaşam Köyü ve Huzur Köyü projelerinden bahseden mimarlar, ''Mimarlık bu süreçte ilk taşı koysun, iyiliklerin başladığı yerde yeni umutlar yeşerecek.'' mottosuyla bağımlılıkla mücadele eden insanlar için yeni yaşam merkezleri imar ettiklerine değindi.
''Sağlıklı Yarınlarınız İçin ''UMAY'' Var'' konulu sunumunu gerçekleştiren UMAY Derneği Başkanı Prof. Dr. Dündar Yener konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
''Umay derneği, tıpkı yolbaşcımız Umay anamız gibi, toprağın, göğün ve bu ikisi arasında yaşayan tüm canlıların derdini kendine dert ve sevgisini hedef edinmiştir. Umay anamızın görünmez kut'lu eli; nerede boynu bükük bir kimse, nerede perişan edilmiş bir nesne, tuna nehrinden Orhun ırmağına kadar, nerede harap olmuş bir cephe varsa orada olduğu gibi UMAY derneği de bağımlılıkla ilgili desteğe ihtiyacı olan herkesin yanında olacaktır.''
UMAY Derneği'nin kuruluş amacından da bahseden Prof. Dr. Dündar Yener;
''Teknoloji, alkol, sigara ve her türlü bağımlılıkla mücadele konusunda toplumsal bilincin ve farkındalığın artırılması, sağlık risklerinin ve sosyal risklerin önlenmesi, tutum ve davranış değişikliğinin sağlanması amacıyla yerel, ulusal ve uluslararası alanda güncel gelişmelere uygun çalışma, etkinlik ve projeler yaparak bağımlılıkla mücadele etmek amacıyla kurulmuştur.'' ifadelerine yer verdi.
BAİBÜ Kongre Merkezi Yeşil Salonda gerçekleşen panelin son konuşmasını Bolu Yeşilay Şube Başkanı Bayram Erden gerçekleştirdi. Yeşilay'ın kuruluş sürecinden, nasıl geliştirildiğinden ve amaçlarından bahseden Dr. Bayram Erden, panelin sonunda öğrencilere bilgi soruları sorarak, doğru cevaplayan öğrencilere hediye takdim etti.