Yeniçağa Gölü'nün kıymeti bilinmiyor

Uluslararası imzalanan bir sözleşme gereği koruma altına alınan Yeniçağa gölü, keşfedilmeyi bekliyor. Göl, içinde barındırdığı endemik balık türleri ile amatör balıkçıların ilgisini çekerken, Belediye tarafından etrafına yapılan piknik tesisleriyle de yerli turistlere kucak açıyor.

Yeniçağa Gölü'nün kıymeti bilinmiyor
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: Semih KABASAKAL

Uluslararası bir sözleşme (Ramsar Sözleşmesi) ile koruma altına alınan Yeniçağa Gölü, barındırdığı kuş türleri ve endemik balık türleri ile ilgi çekiyor. 

En derin yerinin 5 metreyi bulduğu göl, 25.12.2014 yılında Ramsar Sözleşmesi kapsamında, “Uluslararası Öneme Haiz ve Korunması Gereken Sulak Alanlar” listesinde yerini aldı. O günden sonra göl çevresindeki turbalık alanlardan alınan toprak miktarı kontrol edilmeye başlandı. Bilindiği üzere Yeniçağa gölü etrafındaki turbalık alanlardan çıkartılan toprak, özellikle seracılıkta kullanılıyordu. 

Yeniçağa Gölü özellikle hafta sonları amatör balıkçıların uğrak yeri haline geldi. Bu gölde 6 farklı türde balık yetişiyor. Siraz Balığı ve Tatlı Su kefali Yeniçağa Gölünün endemik balık türlerini oluşturuyor. 

Yeniçağa gölü ülkemizde ki 184 önemli kuş alanından birisidir. Bu gölde, Su kuşları ile birlikte aynı zamanda yırtıcı kuşlarda bulunmaktadır. 217 farklı kuş türünün bulunduğu Yeniçağa Gölünde 27’si Su kuşu, 14’ü Yırtıcı kuş, 56’sı Ötücü kuş olmak üzere toplam 97 kuş türünün kuluçkaya yattığı biliniyor.

Yeniçağa Belediyesi, Göl çevresine yaptığı piknik alanları ve kuş gözlem evleri ile buraya olan ilgiyi artırmayı hedefliyor. Yeniçağa Belediyesi yetkilileri, “Yeniçağa Gölü Sulak Alanı, özellikle, büyük şehirlerin gürültüsünden ve karmaşasından bunalan insanların, dinlenebilecekleri, tabiat ile iç içe hoşça vakit geçirebilecekleri,  kuş, bitki ve kelebek gözlemciliği, Foto safari, Tabiat Yürüyüşü, Bisiklet Turları, Sportif Olta Balıkçılığı, Su Sporları, Kuş Gözlemciliği vb. etkinlikleri yapabilecekleri ideal alandır. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin hafta sonlarını rahatça geçirebilmelerine olanak sağlayacak şekilde göl çevremizi düzenledik” dediler. 

Diğer taraftan Yeniçağa Gölü, tüm sulak alan ekosistemleri gibi tabiat eğitimleri ve bilimsel araştırmalar için ilgili kişilere açık hava laboratuvarı imkânı verirken, iyi bir tanıtım ve uluslararası normlara göre korunduğu takdirde yöre ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak potansiyele sahiptir.

Yeniçağa gölü Deniz seviyesinden yükseklik 991 metredir. Göl, Bolu’ya 35 Ankara’ya 165, Zonguldak’a 120, Karabük’e ise 95 km’lik bir mesafededir. Göle yapılan yüzer iskeleler sayesinde de sportif olta balıkçılığı yapanların sayısı artmış bulunuyor. 

Ramsar Sözleşmesi, Dünyada ki florası ve faunası korunması gereken göllerin, 1971 yılında uluslararası bir sözleşme ile korunması amacıyla imzalandı. Sözleşme, İran’ın Ramsar kentinde imzalandığı için, “Ramsar” ismiyle biliniyor. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir