Hayvan dostlarına önemli haber....Evcil hayvan mezarlığı yapılacak

Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık, evcil hayvan mezarlığının günümüzde ihtiyaç olduğunu belirterek, yer buldukları takdirde Bolu Belediyesi’nin evcil hayvan mezarlığı yapmak için çalışmalara başlayacağını söyledi.

Hayvan dostlarına önemli haber....Evcil hayvan mezarlığı yapılacak
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Yaptığı başarılı çalışmalarla dikkat çeken Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık, günümüzde çok sayıda kişinin evde beslediği kedi ya köpeğinin olduğunu, evcil hayvanlarını kaybeden insanların, hayvanlarını defnedecek bir yer istediklerini belirtti. Bolu Belediyesi olarak uygun bir yer araştırdıklarını söyleyen Figen Varlık, yer buldukları takdirde evcil hayvan mezarlığı ile ilgili çalışmalara başlayacaklarını ifade etti. Varlık, “Evcil hayvan mezarlığı günümüzde çok büyük bir ihtiyaç oldu. Evlerde bakılan can dostlarımız öldüğü zaman doğal olarak hayvan sahiplerimiz onları gömebileceği bir yer arayışına giriyor. Belediye olarak bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Uygun bir yer araştırıyoruz. Tahsis ettiğimiz zaman bununla ilgili çalışmalarımızda başlayacak. Evcil dostlarımız için bir mezarlığımız Bolu’da da İnşallah olacak” dedi. 

BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNUNA KISIRLAŞTIRMA YAPMAYAN BELEDİYELER NEDEN OLUYOR

Son dönemde civar illerden Bolu’ya bırakılan sokak köpeklerine de değinen Figen Varlık, Bolu Belediyesi olarak sokaktaki tüm köpekleri aşılayıp kısırlaştırdıklarını ifade etti. Belediyelerin sokak hayvanlarını aşılayıp kısırlaştırdıkları takdirde başı boş hayvan sorunun kalmayacağına dikkat çeken Varlık, “Büyük çoğunluk kısırlaştırma yapmayan belediyelerin sahip olduğu olaylar. Kısırlaştırma ile uğraşmadan bir kamyona dolduruyorlar bir mevkii ye bırakıp ayrılıyorlar ve bu da köpeklerin kendi içinde üremesine sebebiyet veriyor. Dağa koysanız da bu köpekler bir şekilde kendi içinde ürüyorlar. Çoğalıyorlar. Her belediye il, ilçe fark etmez. Bir çözüm bulsaydı en baştan şu an bu kadar çok sayıda köpek olmayacaktı. Bolu ve çevresinde başıboş köpek bırakımı maalesef çok fazla. Bolu Dağı bizim sürekli uğraştığımız alan. Gölcük, Abant, Mudurnu Yolu, Yedigöller civarı ve Çaydurt tarafından köpek bırakımları yapılmakta. Bolu olarak belli bir sayıda köpeği kaldıracak durumdayız. Biz yine de her tarafa yetişmeye çalışıyoruz. İhbarlar doğrultusunda köpeklerimizi alıyoruz. Aşılamasını, kısırlaştırılmasını ve küpe işlemlerini yaptıktan sonra bırakıyoruz. Fakat 2-3 günde bir toplu köpek bırakımı ile ilgili ihbarlar alıyoruz. Bırakan araçların tespit edilmesini istiyoruz. Durum işin içinden çıkılmaz hale gelmek üzere. Biz hiçbir canımızı, köpeğimizi aşılamasını yapmadan, tedavi etmeden, kısırlaştırmadan bırakmıyoruz” şeklinde konuştu. 

BOLU’YU GELEN ZİYARETÇİLERİN EVCİL HAYVANLARINI BIRAKTIKLARINI GÖRDÜK 

ONLAR EŞYA DEĞİL HEPSİ BİRER CAN

Figen Varlık geçici heves için alınıp daha sonra sokağa bırakılan evcil hayvanların dışarıda büyük sorun yaşadığını, Bolu’yu ziyaret eden bazı kişilerin bile evcil hayvanlarını bırakıp gittiğini söyledi. Figen Varlık hayvanların birer eşya ya da oyuncak olmadığını onların da can taşıdığını belirterek, “Bir canı alıyorsunuz kedi, köpek fark etmez. Bir eşya gibi, bir heves uğruna alınıyor, evin içine koyuluyor, hayvan ev şartlarına alışıyor. İnsanlar daha sonra ya herhangi bir yere bırakıyor ya da bize getiriyorlar. Bakamayacaksanız almayın. Çocuğunuzun, kendinizin hevesi için köpek ya da kedi almayın. Ev ortamına alışan kedi de köpek de dışarıda maalesef yapamıyor. Onların da duyguları var. Sevmeyi, acıyı, ayrılığı biliyorlar. Kimse lütfen kendi zevki için bu canlarımıza bunu yaşatmasın. Çevrede sahipli köpeklerimiz oluyor. Yurt dışında hiçbir sahipli köpek kendi başına bırakılmıyor. Sahipli köpeği kendi başına bıraktığınız zaman bir de kısır değilse üremeye katkı oluyor. Sokak hayvanlarıyla çiftleşiyor. Günden güne köpek sayımızda artış oluyor. Sahipli köpek sahibiyle beraber gezer. Dolaşsın gelsin diyen bırakılmaz. Yurt dışında böyle bir mantık yok. Sahipli köpek sahibiyle gezmeli kendi başına bırakmamak gerekiyor. Dışarıdan Bolu’ya gelen ziyaretçilerin bile evcil hayvanlarını bıraktıklarına şahit olduk. Geçen Abant tarafında bir otele gelen kişiler kendi köpeklerini orada bırakmışlar burada bakılsın diye. Ama maalesef o köpekçik de bize geldi” dedi. 

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

1 yorum yapılmış

  • Avukat Ali Taş (4 hafta önce)
    Bolu Belediye Başkanı burayı iyi oku ve tez zamanda AKLINI BAŞINA DEVŞİR!! 1932 YILINDA İTLAF EDİLMELERİ İÇİN KARAR ÇIKTI 1932 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'-ün başıboş köpek sorununa karşı aldığı önlemler, yeniden gündeme geldi. Resmi Gazete’de 13 Haziran 1932 tarihinde yayınlanan genelgeye göre hükümetin, “sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin itlaf edilmesini” kararlaştırdığı görülüyor. -SAHİPSİZ BÜTÜN KÖPEKLER İTLAF EDİLECEKTİR- 13 Haziran tarihli yayınlanan Resmi Gazete'-de şu ifadeler yer alıyor: --Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir. -Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipsiz köpekler, hiçbir surette başı boş olarak mahalle arlarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır. Dolaştırmak isteyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzere ağız ve burnuna maske takmaya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilanı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icap eder.
    0
    0
    Yanıtla

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir