Bolu’nun kurucu, ilk mahallelerinden Akpınar Mahallesi, “tarihi mahalle” olmanın verdiği dokusal güzelliğin yanında yıllardır çözülemeyen sorunlarıyla da Bolu’nun bağrında bir yara adeta.
O nedenle, yirmi yıl gibi uzun bir zamandır mahallenin muhtarlığını yürüten Mustafa Şengüleç’le konuştuğumuzda, söze buradan başlaması da şaşırtıcı olmuyor. Milattan önceye dayanan tarihiyle, Roma ve Bizans dönemine ait eserleri barındıran mahalle, sit alanı sorununu aşamadıkça, yapılaşmaya gidemiyor ve alanında sıkışıp kalıyor:
“Mahallemizin yıllara dayanan sorunlarını zamanla çözmemize rağmen bizim için en önemli, en büyük sorun hala çözmeye çalıştığımız sit alanı meselesi. Yapılaşmalar yapılamıyor, kentsel dönüşüm uygulanamıyor. Son dönemde, belediyenin hazırladığı raporla beraber özellikle Bolu Valisi Erkan Kılıç, gösterdiği ilgiyle bize yardımcı oldu. Yine Kasım ayında Bolu Milletvekili İsmail Akgül ile Kültür Bakanımız arasında bir görüşme yapılacak. Bu görüşmede mahallemizin sit alanı olarak bilinen 1. ve 2. derecedeki bölgelerin 3. dereceye düşürülüp kentsel dönüşüme, yapılanmaya açılması veya imara açılabilecek kısımların dışında kalan yerlerin restore edilmesi isteklerimiz Bakanımıza, Vekilimiz tarafından iletilmiş olacak.”
SEÇENLERİN HİZMETKÂRIYIZ
“Seçenlerin hizmetkârı” olduğunu belirten Muhtar Mustafa Şengüleç, “halka hizmet, Hakk’a hizmettir” düsturuyla çıktığı yolda, yirmi yıldır muhtarlık yapmanın haklı gururunu taşıyor ve yirmi yıla sığanları özetliyor:
“Okul bizim için önemliydi. Abant İlkokulu’nun bina haline getirilmesi için, eksikliklerin giderilmesi için çalıştık. Tarihi Keçeci Camii’nin aslına uygun olarak yeniden restore edilmesini sağladık. Bolu’ya yapılan ilk şelaleli park Akpınar’da hizmete açıldı. Yollarımız eski şartlara göre taş döşenerek yapıldı. Sonra taşların deforme olduğunu görünce asfalt çalışması yaptık. Asfaltlamayı Bolu Belediye Başkanımız Tanju Özcan da destekledi. Belirli kısımlarda yol çalışmaları devam ediyor. Şehit Abdulkadir Sokak’ta genişletme çalışmalarına başladık. Belirli bir kesimi Bolu Belediyesi tarafından açıldı. Yol haline getirildi. Bu çalışmalar devam edecek. Muhtarlık binası sosyal binamız. Eskiden “hayrat” denir, çeşme ve çamaşırhane olarak kullanılırdı. Buranın üst kısmını sosyal tesis haline getirdik, alt kısmında da çamaşır yıkama yeri var. Burada mahalleli halı veya çamaşırlarını yıkıyor. Üzerine güneş enerjisi koyduk, sıcak suyumuz sağlanıyor. 7/24 açık ve bütün mahalleye hizmet veriyor. Mahalle sakinleri etkinliklerini, toplantılarını, mevlitlerini burada yapıyor. Bolu’da hayrat olan tek mahalle Akpınar Mahallesi.”
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GİBİ MAHALLE
Akpınar Mahallesi Muhtarı Şengüleç, mahallenin karma nüfus yapısına değinmekten kendini alamıyor:
“Benim mahallem kırsal kesimden göç alan bir mahalle. Mahallemizdeki eski evler, düşük kiralar mahallemizin Suriyeli, Afganlı, Iraklı ve alt gelir kesimlerinden vatandaşların yoğunlukla bulunduğu bir yere dönüşmesine neden oluyor. Nüfus olarak kalabalık bir mahalle değiliz. Üstelik velilerimizin eğitim seviyesinin düşüklüğüne rağmen, mahallemizdeki okulların başarıları da gayet iyi. Bu başarının okullardaki idarecilerimizin, öğretmenlerimizin, velilerimizin duyarlı çalışmalarından kaynaklandığını düşünüyorum. ”
Mahallesinin duyulmasını istediği bir de sorunu var, Muhtar Şengüleç’in: “Akpınar Mahallesi’ni İzzet Baysal Caddesi’ne bağlayan ana arterde çok güzel bir göbek oluşturuldu. Ama araçlar hızlı geldiği için yaya güvenliği ve trafik akışında çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bir set konulması ile ilgili bir talebimiz olmuştu. Yaya geçişlerinde de yolun yayaya yöneltilerek sağlanması gerekiyor. Geçen yayalar yol üzerinden geçiyor. Bu durum, trafik akışında çok büyük tehlike yaratıyor. Yetkililere ilettik ama bir kere daha dile getirmek istiyorum. İvedilikle bu soruna çözüm bulunmasını talep ediyorum.”
Sözü mahallesinden alıp muhtarlığa getirdiğimizdeyse “Hizmet hiçbir zaman bitmez. Bulunduğunuz yerde kendinizi hizmete adadıysanız, hizmet yapmak isteyen kişi tarafından son bulmaz. İlelebet devam etmesi gerekir. Biri biter diğeri başlar” diyen Muhtar Mustafa Şengüleç’in adı artık mahallesiyle ve muhtarlıkla bütünleşmiş. Yirmi yılın hatrı var geride, bir de hayrat suyunun…