CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş "Müteahhitler yasaklı, kamu zararda"

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Anadolu’daki çok sayıda müteahhidin artan maliyet artışlarıyla başa çıkamaması nedeniyle yatırımların yarıda kalma, yeni projelere başlanamama ve firmaların iflasa sürüklenme riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret etti. İnşaat sektöründe uzun zamandır aşılamayan “fiyat farkı” sorununu TBMM gündemine taşıyan Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e “Yarım kalan projeler neticesinde oluşan kamu zararına karşı hangi önlemler alınacaktır? Ek fiyat farkı düzenlemesi hazırlıkları hangi aşamadadır?” diye sordu.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

Covid-19 salgını döneminde başlayan yüksek maliyet artışlarının izleyen dönemde süren enflasyon ortamında ve patlak veren Rusya-Ukrayna savaşıyla ivme kazandığına dikkat çeken Ateş, bu çerçevede üstlenilmiş projelerdeki koşulların kamu müteahhitleri için hızlı biçimde değiştiğini belirtti. Ateş, çıkarılan ek fiyat farkı düzenlemeleriyle müteahhitlerin zararlarının tazmin edilemediğini, tasfiye hakkından yararlanabilen firma sayısının da son derece kısıtlı kaldığını ifade etti.

DEPREM DE PROJELERİ ETKİLEDİ

Depremlerin ardından geniş bir coğrafyada hayata geçirilen yeniden inşa faaliyetlerinin de sektörü önemli biçimde etkilediğini söyleyen CHP’li Ateş, şöyle devam etti: “Gerek süren maliyet artışları, gerek sektörde değişen dinamikler sonucunda ekipman ve işgücü gibi alanlarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle süren projeler aksarken, kamu ihaleleri de ilgi görmeyerek iptal ediliyor. Müteahhitlerin önemli bir kısmı üstlenmiş oldukları projeleri tamamlayamadı. Yarım kalan projelerde, müteahhitlerin teminat mektupları nakde çevrilerek bu firmalar ihalelerden yasaklı duruma geldi.”

BAKANLIĞIN YENİ FİYAT FARKI ÇALIŞMASININ DETAYINI SORDU

Ateş’in Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle Meclis gündemine taşıdığı önergede şu sorular yer aldı: “Geçtiğimiz yıl ve bu yıl Ekim ayı itibarıyla teminat mektubu nakde çevrilen müteahhitlik firması sayısı nedir? Teminat mektupları üzerinden Hazine’ye irad kaydedilen tutar ne olmuştur? İhalelerden yasaklı kılınan bu firmalar için malî sicil affı getirilmesi ve irad kaydedilen teminat mektuplarının firmalara iade edilmesi talep edilmektedir. Bakanlığınızın bu kapsamda bir çalışması bulunmakta mıdır? Maliyet artışı sorununa çözüm olarak sektör, yeni fiyat farkı düzenlemesi ve şartsız tasfiye hakkı talebini bir süredir dile getirmektedir. Fiyat farkı düzenlemesi hazırlıkları hangi aşamadadır? Buna rağmen sürdürülemeyecek projeler için firmaların şartsız tasfiye hakkı talebi karşılanacak mıdır? Yarım kalan projeler neticesinde oluşan kamu zararına karşı hangi önlemler alınacaktır?”

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir