BU BELİRTİLERE DİKKAT !

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: ZEYNEP SUDE YAVUZ

Çocuk Nörolojisi ve Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Nimet Kabakuş, çocuklarda nörolojik hastalık belirtileri ve epilepsi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Nörolojik hastalık belirtilerinin çocuğun yaşına göre farklılık gösterebileceğini ifade eden, Kabakuş, "Nörolojik hastalık belirtileri çocuğun ya da bebeğin yaşına göre değişiklik gösteriyor. Bebeklikten itibaren başlayacak olursak, Bebeğin hamur gibi yığınık olması ya da çok sert olması, ya da gelişim basamaklarını gösterememesi, 3 aylıkken başını tutamaması, geç oturması, geç yürümesi bunlar önemli kas ve iskelet sistemine ait belirtiler ama bu belirtilerin beyinden gelip gelmediği çok önemli." dedi.

BOŞ BAKIŞ BİLE SARA NÖBETİ OLABİLİR

Çocuklarda ortaya çıkan sara nöbetlerinin erişkinlerdeki belirtilerle karıştırılmaması gerekildiğini vurgulayan Prof. Dr. Nimet Kabakuş , "Epilepsi nöbetleri. Halk arasında buna “sara nöbetleri” deniyor. Sara nöbetleri çocuklarda erişkinlerde ki gibi aynı değil. Çok farklı. Boş bakış bile sara nöbeti olabilir. Okul başarısızlıklarından birçoğu yine sara nöbeti olabilir. Sadece yerde çırpınma ve kasılma ile olan nöbetler değil bunlar. Son zamanlarda ortaya çıkan durağanlık, keyifsizlik, bunlar da çok önemli. Yürüme bozuklukları, Algı bozuklukları bazen hiperaktif çocuklar. Bunlar zaten hiperaktiflik ve dikkat eksikliği öncelikle çocuk nörolojisi alanına giriyor. Öncelik bu çocukların organik bir nedenlerinin olup olmadığını ortaya çıkarmak. Kansızlık, kalp yetmezliği, astım gibi kronik hastalıklar sayılabilir." dedi. 

ŞIMARIKLIK OLARAK ADLANDIRMAMAK GEREK

Çocuklarda ortaya çıkan davranış sorunlarının hekimlere gösterilmeden şımarıklık olarak adlandırılmaması gerekildiğini ve EEG yönteminin sadece sara hastalığında kullanılmadığının altını çizen Kabakuş, "Çocuklarda davranış sorunlarını kesinlikle deneyimli bir çocuk nörolojisi görmeden bunu şımarıklık, ya da başka bir şekilde adlandırmamak lazım. Çocuklardaki psikiyatrik sorunları da önce çocuk nörolojisinin görmesi gerekiyor. Burada da elimizdeki en önemli Elektroensefalografi (EEG)  dediğimiz teknik. EEG beyindeki neredeyse tüm hastalıklar hakkında bilgi veren bir yöntem. Sadece sara hastalığında kullanılan bir yöntem değil." ifadelerini kullandı. 

Çocuk Nörolojisi ve Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Nimet Kabakuş, çocuklar için tehlikeli olabilecek nörolojik durumları 10 maddede anlattı. 

ÇOCUKLAR İÇİN 10 MADDEDE TEHLİKE ÇANLARI  

  • Huzursuz bebek: Bir bebek huzursuzsa kesinlikle bu çocuğu oyalamadan, sallayıp, sağa sola götürmeden deneyimli bir hekim tarafından görülmesi gerekiliyor.
  • Baş ağrısı: Baş ağrısı en çok korktuğumuz semptomlardan, yakınmalardan birisi. Çünkü altından çoğu zaman önemli hastalık çıkmaz ama %5 gibi beyin tümörü çıkabilir. Bu durumdan çok korkuyoruz.
  • Okul başarısızlığının nedenleri arasında, süreğen ve ilerleyici önemli bir beyin hastalığı olabilir.
  • Geç baş tutma/oturma ve yürüme : Hemen nörolojik açıdan değerlendirilmelidir.
  • Epilepsi (Sara) nöbetleri: Epilepsi nöbetleri erişkinlerden çok farklıdır. Dalgınlık, öfke, bilinç bulanıklığı, değişik koku ve sanıları. Buruna tuhaf kokuların gelmesi, tad bozulması ve 3-5 dakika devam etmesi.
  • Birçok durum epilepsi ile karışabilir, ayırıcı tanı çok önemli.
  • Tüm yürüme sorunları çok dikkate alınmalı. ( Felç, beyin ve beyincik tümörleri, kas ve sinir hastalıkları vs.)
  • Yeni başlayan davranış değişiklikleri, önemli sistematik ve nörolojik hastalıkların (özellikle ön beyin tümörleri) belirtisi olabilir.
  • Çok yüksek ve ısrar eden ateş: Çok korktuğumuz şeylerden birisi. Menenjit ve lösemi bulgusu olabilir.
  • Keyifsiz/ halsiz/ iştahsız çocuk: Kronik ciddi bir hastalığın başlangıcı sayılabilir.
Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir