Türkiye'nin en büyük panayırı başladı

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: ZEKERİYA ERCİVAN

Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Gerede Kayamakamı Cengiz Ünsal, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Ak Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay, Ak Parti İlçe Başkanı Kazım Konak, Gerede Ak Parti İlçe Başkanı İsmail Çetin ve çok sayıda davetli katıldı. Protokolün katıldığı açılış töreni açılış konuşmalarıyla başladı. Yapılan duanın ardından, Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı protokolün kestiği kurdela ile açıldı. Protokol açılışın ardından Sema Nur Bayraktar isimli sanatçı tarafından Gerede temalı resim ve fotoğraf sergisi gezildi. Sanatçının çalışmaları protokol tarafından tam not aldı. Protokol panayırı gezdi. Fehmi Küpçü ve beraberindekiler esnafın hatırını sordu. Protokol panayırdan alışveriş yapan vatandaşlarla sohbet etti.

 KIZARMIŞ KAZ, KÖFTER, ŞAK ŞAK HELVASI PANAYIRIN OLMAZSA OLMAZIDIR

Ak parti İl Başkanı Nurettin Doğanay gerçekleştirilen panayırla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı “Geçmiş tarihi belli olmayan Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de yazan bir tarihten bahsediyoruz. Buradaki köylünün aynı zamanda çevre illerin ve tüm Türkiye’den buraya gelen misafirleri ağırlayan Türkiye’nin en büyük panayırından bahsediyoruz. İnsanların yıllık ihtiyaçlarını karşıladıkları yaylaya çıkan vatandaşların yayla dönüşü ürünlerini sattıkları kışlık ihtiyacını aldıkları bir alandır burası. Panayırın olmazsa olmazları vardır buraya gelen vatandaşlar hayvanını sattıktan sonra yıllık patatesini soğanını pirincini mercimeğini yıllık ihtiyaçlarını satın alırlar. Aynı zamanda Gerede’nin adıyla birlikte anılan kızarmış kazı vardır, köfter vardır, şakşak helvası vardır bunlar Gerede panayırının olmazsa olmazlarıdır. Panayıra gittiyseniz şunlar sorulur kazınızı aldınız mı? Köfterinizi aldınız mı? Helvanızı aldınız mı?

HAYIRLI OLSUN

Bölge insanın toplandığı güzel bir gelenek. Panayırın ilk açılış gününde sizlerle birlikte Bolu’dan ve çevre illerimizden gelen milletvekili arkadaşlarımızla misafirlerimizle birlikte panayırın açılışını yaptık. Burada bizde vatandaşımıza hayırlı olsun dileklerimizi söylüyoruz. Hava şartları da uygun bu gün güzel bir panayır geçecek diye düşünüyorum. Bende katılımlarınızdan ve panayırın tanıtımına yönelik yaptığınız katkıdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Burada bulunan esnaflarımıza bol bereketli kazançlar alışveriş yapan vatandaşlarımıza da hayırlı alışverişler diliyoruz.

BİR BULUŞMA NOKTASIDIR

Panayır bir kültürdür biz çocukluğumuzda panayırda mutlaka buluşuruz derdik. İstanbul’dan Ankara’dan gelen insanlarda bir vesileyle panayırda buluşurlardı. İşin birleştirici bir tarafı da var bu kültürün bu şekilde devam etmesi lazım. Buradaki tozundan tutunda, bir köşede oturup bir kaz yanında kavun yemek bizim bir kültürümüzdür. Bu konuların devam etmesi lazım.

KÖYLER BİTERSE PANAYIR BİTER

Katılımlarla ilgili durumun her yıl artması için bir defa buradaki büyünün bozulmaması lazım. Buranın modemleştirilmemesi lazım. Eski haliyle neyse o şekilde tutmamız lazım. Belki yürüyüş yolları ve diğer alanlarda yapılması gereken çalışmalar hakkında iyileştirilmeler yapılabilir sağ olsun başkanımızda bu konuda çalışmamalar yapmış ama eğer biz burayı çok modern dükkânlar haline getirirsek o eski kültüründen çıkartırsak panayırları kaybederiz. Geleneksel durumu muhafaza etmemiz lazım. Tabi bütün bunarlın sürebilmesi içinde köylerin bitmemesi lazım. Köyler biterse panayır biter. Köye dönüşü desteklememiz lazım. Hükümetimiz devletimiz bu konuda sağ olsun gerekli destekleri sağlıyor. Köylerimizden insanımızın çekilmemesi lazım. Birbirine bağlı bir zincir olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Şuan bir problem olduğunu düşünmüyorum. Mahşeri kalabalıktan da durum anlaşılıyor.

SOSYAL BİR FAALİYETİN YANINDA TİCARİ BİR GELENEK

Gerçekleşen panayırla ilgili Ak Parti Milletvekili Fehmi Küpçü meclisteki mesai arkadaşlarıyla birlikte panayıra katıldı. Küpçü konuşmasında panayıra davet ettiği milletvekili arkadaşlarının katılımından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Küpçü şunları söyledi “Kilis milletvekilimiz var Reşit Bolat yine benim kardeşim Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbey, kardeşim var Uşak milletvekilimiz doktor Alim Tunç kaymakamımız, belediye başkanımız, ilçe başkanımız misafirlerimizle birlikte panayırımızın açılışını gerçekleştirdik, hayırlı olsun dedik. Bu gün güzel bir gün burası sadece Geredelilerin Boluluların katılım sağladığı bir panayır değil. İl dışından yakın ilçelerden diğer illerden Türkiye coğrafyasının farklı illerinden vatandaşlarımızdan geliyor. Açılış konuşmasında da söylemiştik devletleri büyük yapan konuların başında örflerin ananelerin devam etmesi önemli. Kaymakam bey bu konuda çok doğru bir tespite bulundu sosyal bir faaliyetin yanında ticari bir gelenek. Devletleri büyük yapan meselelerden bir tanesi de bu geleneklerin devam etmesi. Allah devletimize zeval vermesin. Biz kaymakamlık belediye emniyet jandarma ile birlikte kaymakamlığımızın başkanlığında belediyemizin himayesinde bu süreci zaten takip ediyoruz. Sağ olsunlar milletvekillerimiz devlet büyüklerimiz bu organizasyona şeref veriyorlar. Onlara bu bölgenin özelliklerini anlatıyoruz. Bu durum aslında bir taraftan enformasyon kültür transferi. Burada farklı kültürleri farklı meslek gruplarını görüyoruz. Ben bilmiyordu başkanımız bilgi verdi mesela burada Türkiye’nin en büyük katır satışı olurmuş. Biz buradan bütün vatandaşlarımızı kızarmış kaz, şakşak helvası ve köftere davet ediyoruz. Burada İnşallah bereketli esnaflarımız için kazançlı bir panayır geçirirler.

ÇIĞA DÖNÜŞEN BİR GELENEK

Benim hem burada hem Ankara’da evim var. Muhtemelen babam bana ben bir çuval soğan aldım bunu Ankara’ya götür der. Böylede bir gelenek var. Biz böyle gelenekleri yaşatmak gibi bir muradımız var. Allah bereketli kılsın diyoruz. Buraya katılımın fazla olmasının ardında güçlü bir devlet anlayışını ortaya koymuş olmamızın bir anlamı var. Buradan kaymakamımıza ve belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Buralar toz toprak içerisindeydi. Beleidyemiz bu konuda çalışma yaptı. Deri sanayimizle ilgili yeni tabakhaneler açıldı. İnşallah seneye farklı bir ortamda geleceğiz. Burası komple vatandaşımızın hizmetine sunmak için kamulaştırıldı. Dükkânlar daha düzenli. Kolluk kuvvetlerimiz gerekli güvenlik tedbirleri için çalışıyor ve vatandaşımıza güven telkin ediyor. Zaten sürdürülen bir gelenek devletin şefkatli merhametli kollarında kartopu gibi yuvarlanarak çığa dönüşmesine sebep oluyor.

PANAYIRLAR TABİ SADECE TİCARİ FAALİYETLER DEĞİLDİR

Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal panayır hakkında şu değerlendirmeleri yaptı “ Bütün vatandaşlarımızla birlikte burada bulunuyoruz. Sayın vekilimiz misafirlerimiz sağ olsunlar bizi yalnız burkamadılar. Kendilerine müteşekkiriz. Gerede panayırı demek geçmişi asırlara dayanan bir gelenek demek. Panayırımızın yanında bizim dericilik sektörümüz ünlü. İnsanlarımızın çoğu geçimini dericilik sektöründen temin etmekte. Türkiye’de 5 tane panayır varsa bunlardan biride Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı’dır. Panayırlar tabi sadece ticari faaliyetler değildir. Aynı zamanda sosyal faaliyetlerdir. Bize düşen bu sosyal bu ticari geleneği bu kültürel mirası gelecek kuşaklar aktarmak. 

BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN GELİP BU TATLARDAN TATMASINI İSTİYORUM

Panayırlar birlik ve beraberliğin en güzel örnekleridir. Biz bir ve beraber olduğumuz sürece hiçbir güç karşımızda duramaz. Bu birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmemiz gerekiyor. Büyük şehirlerde insanlar sosyal yalnızlık içindeler. Bizler ise burada köylüsü kentlisi genci yaşlısıyla bir aradayız. Dolayısıyla sosyal bir birliktelik yaşıyoruz. Ticaretin yanında bu türlü panayırlar ilçemizin tanıtımına ciddi katkılar sağlıyor. Ben buraya gelen hemşerilerimizin doğal güzelliklerimizi yöresel tatlarımızı demin sayın milletvekilimizde değindiler Gerede panayırı denildiğinde akla kızarmış kazımız keşimiz şakşak helvamız akla geliyor. Ben bütün vatandaşlarımızın gelip özellikle bu tatlardan tatmasını istiyorum. Sizin vesileniz ile bütün vatandaşlarımızı panayırımıza davet ediyorum.

KÜLTÜREL ÖNEMLİ BİR MİRAS

Panayırın geçmiş tarihine ilişkin değerlendirmelerle sözüne başlayan Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar şunları söyledi “ Gerede Emtia ve Hayvan Panayırı olarak adlandırılan kuruluş tarihi belli olmayan asrılardır aynı özellikler ve aynı dokuyla aynı anlayışla aynı hissiyatla genç nesillerimize aktarmak için devam ediyor. Kültürel önemli bir miras. Türkiye’de gerçekleşen 5 büyük panayırdan bir tanesi. Türkiye’nin her yerinden buraya gerek ziyaret amaçlı gerek alışveriş yapmak gerekse ticaret yapmak mal satmak için en az 100 Bin kişi geliyor. Bu organizasyonun eylül ayının 3. Cumasıyla başlaması bir tevafuk değildir. Ecdadımız bu tarihi artık topraktaki mahsulün gün yüzüne çıktığı tüketiciyle buluşacağı vakitler bu tarihe isabet etmekte. Çevre illerimiz kışlık bakliyat ihtiyaçlarını bu panayırdan temin ediyorlar. Bu durum son derece önemli ve anlamlıdır.

EKSİLİKLERİNİ TAMAMLASINLAR DİYE BU KADAR SÜRE ARALIĞI KONULMUŞTUR

Her panayır arasında 15 günlük aralığın olması geçmişten gelen bir gelenek. Bu arada satış yapan esnafımız sattıkları ürünü yeniden yerine koyabilsinler, eksiliklerini tamamlasınlar diye bu kadar süre aralığı konulmuştur. Bizim bulunduğumuz lokasyonda yaylacılıkta meşhurdur. Kışı sert geçen bir ilçeyiz. 6 ay boyunca köylerin yollarında geçmiş dönemde ciddi ulaşım sıkıntılarının olması sebebiyle bizim çocukluk dönemimizde bile bütün kışlık ihtiyaçlarımızı mutfak ihtiyaçlarımızı okul ihtiyaçlarımızı büyüklerimiz buradan karşılarlardı.

NE ARARSANIZ VAR

Gerede’ye gelen misafirlerimizin kızarmış kaz almadan gitmemelerini öneriyorum. Panayırımız açısından şak şak helvamız olmazsa olmazımızdır. Somun ekmeğimiz olmazsa olmazımızdır. Köfter diye tabir edilen cevizli sucuğumuz olmazsa olmazımızdır. Burada doğal ürünlerimizi kireni kızılcığı alıcı yeşil fasulyesini toplar vatandaşımız burada satar. Sattıklarıyla evinin ihtiyaçlarını bu panayırdan karşılar. Panayırımız bölgesel lokasyonda en büyük Pazar olma özelliğini taşımaktadır. Burada sağlıkla ilgili ihtiyaçlar haricinde bu pazarda ne ararsanız bulabilirsiniz. Ben buradan sizlerin araçlığıyla vatandaşlarımızın mutlak ve mutlaka Gerede panayırına gelmelerini bizim doğal güzelliklerimizi görmelerini istiyorum. Stratejik açıdan bakıldığında İstanbul’a 2 sat Ankara’ya 1 sat uzaklıktayız. Tüm ulaşım yollarının kesiştiği noktada bulunuyoruz. Tabi buraya ülkemizin çeşitli illerinden gelen esnaflarımıza da şahsım ve ilçem adına teşekkür ediyorum.

BU SABRI GÖSTEREN VATANDAŞLARIMIZA DA SİZLERİN ARACILIĞIYLA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Gerede denildiğinde akla dericilik gelir. Türkiye’de büyükbaş hayvan derisinin yüzde kırkını biz üretiyoruz. Gerede’nin ekonomisine katkı sağlayan en büyük sektör deri sanayi. 2 Bin 500 ile 3 Bin kişinin istihdam edildiği önemli bir sektör. Biz bu durumun yanında temiz yaşanabilir ve turizm gelirlerini arttıracak türde projeler üreten bir ilçe olmamız hasabiylede çalışmalar yapıyoruz. Deri sanayi kabul etmek gerekir ki çevresel etkilerinin kötü yönde olan bir üretim alanı. 1 Milyon 365 Bin metrekare üzerine deri ihtisas organize sanayisini kurmuş bir iki yıla kadar bu kirli dokudan kurtulmuş pırıl pırıl fiziki koşulları daha uygun hale gelmiş hijyen ortamı daha iyi hale gelmiş bir panayır alaına dönüştüreceğiz. Hem dericiliğimizi ekonomimizi geliştireceğiz. Bu anlamda bu sabrı gösteren vatandaşlarımıza da sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyoruz.

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir