Tavuğa destek yok!

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: ZEKERİYA ERCİVAN

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılında başlatılarak her yıl gerçekleştirilen kırsal kalkınma destekleri hakkında bilgilendirme toplantısına Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliği yaptı. TSO toplantı ve kongre salonunda gerçekleşen organizasyonda katılımcılar bilgilendirildi. Gerçekleşen toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin katıldı. Metin bakanlık kanlıyla yapılacak destek kalemlerini, geçmişten bu güne Bolu’da ve ülke genelinde bakanlığın verdiği destek çeşitlerini anlattı. Metin hibe destek kapsamında alınacak destekler için üretici ve girişimcilere proje yapın çağrısında bulundu. Metin kırsal kalkınma desteğinin bu yıl gerçekleşen 13. Etabında hibe desteği verilecek tarımsal üretim alanlarında tavuk üretimine destek olunmayacağını söyledi. Metin bu duruma gerekçe olarak diğer tarımsal üretim alanlarının geliştirme fikri olduğunu ifade etti.

İL OLARAK ÇOK BÜYÜK DESTEKLER ALAMIYORUZ

Gerçekleşen toplantıda kürsüde ilk konuşmayı etkinliğe ev sahipliği yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş yaptı. Ateş yüzde yüz doluluğa ulaşan salonda katılımcıları selamladıktan sonra şu açıklamaları yaptı “Bu gün Ziraat Odamızın güzel bir açılışına tanıklık ettik. Ziraat Odamız bizimde içinde bulunduğumuz Kalkınma Ajansı’nı destekleriyle çok güzel bir proje gerçekleştirdi. Kaynaklarımız kısıtlı. İl olarak çok büyük destekler alamıyoruz. Özellikle Kırsal Kalkınma Fonu’ndan yararlanmayan 42 ilin içinde yer alıyoruz. Bu programlara bu yüzden çok önem veriyoruz. Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Yoğun programı arasında buraya geldi birinci ağızdan sizi bu konuda bilgilendirecekler. Biz Ticaret Odası olarak Sayın Bakanımıza ne zaman ihtiyaç duysak mutlaka bizim yanımızda oluyor bizi yönlendiriyor sağ olsunlar. Bu destek programının özel sektörü desteklediği için oda üyelerimizin bu konuyu çok dikkatli dinlemeleri gerektiğine inanıyorum. Bu programdan destek alabilmek için projeyi iyi hazırlamak gerekiyor. İyi bir firmayla çalışmak gerekiyor. Bu projenin kontrolörlüğünün düzgün olması gerektiğine inanıyorum. 

DESTEK OLMAK İÇİN MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BEKLİYORUZ

Tarım İl Müdürü İzzet Murat destek bilgilendirmesi için yaptığı konuşmada şunları söyledi “13. etap Kırsal Kalkınma yatırımlarının bilgilendirme toplantısı için burada bulunuyoruz. Bu kapsam hangi projeler destekleniyor bu destek miktarları nedir? Kimler başvuruda bulunacak? Bu konuyu ana hatlarıyla değerlendirmek için burada bulunuyoruz. Dışarda bulunan masada spesifik sorularınızı özel olarak merak ettiğiniz konuları sorabilirsiniz. Biz ayrıca müdürlük olarak her daim sizlerin sorularına cevap vermek ve destek olmak için müdürlüğümüze bekliyoruz. Bu proje bakanlığımız tarafından 2006 yılında başlatıldı. Şuan 13. Etabındayız.

BOLU’DA VERİMLİLİK ÇOK YÜKSEK

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, kırsal kalkınma desteklerinin dünden bu güne geldiği aşamaları ve bu yıl gerçekleşecek destek konuları hakkında şu değerlendirmeleri yaptı;

Bu kürsüde pek çok konuşma yaptım. Birçok sivil toplum kuruluşumuzla ilgili bilgilendirme toplantıları yaptık. Daha önce görev yaptığım bakan yardımcılığı görevi dolayısıyla da birçok toplantıya katıldık. İlk defa bu salonun bu kadar dolu olduğunu görüyorum. Tarım alanında yapılan yatırımlar bizi çok sevindiriyor. İnşallah ülkemiz Dünyada önde gelen tarım ülkelerinden biri olacaktır. Dünya nüfusu giderek arttığı için gıdaya olan ihtiyaçta bu yönden artmaya devam ediyor. Bu nedenle tarımın önemi daha fazla ön plana çıkıyor. Tarım Bakanlığı olarak bu konuda destek çalışmalarımızı ilerleyen günlerde hayata geçireceğiz. Ziraat odamızı tebrik ediyorum Ziraat Odamız ve MARKA işbirliği ile güzel bir projeye imza atıldı. Bir mısır kurutma tesisi yapıldı. Rakam çok büyük olmayabilir ama önemli bir proje. 1 Milyon Lira’lık yatırım az bir şey değil. Bu proje maliyetinin 580 Bin Lira’lık kısmı devlet tarafından desteklendi. Bolu’da uzun zamandır uğraştığımız tarımsal üretim çeşitliliği için önemli bir adım oldu. Bundan 5 yıl önce 6 dekarlık alanda 9 tonluk üretim varken bu gün 3bin 200 dekarlık alanda bu üretim ortamı ortaya çıktı. Bolumuzun bu konuda bir farklılığı var ülke genelinde dekar başına verimlilik 400 ile 980 kilo arasında verimlik varken Bolu’da bu rakam Bin 350 kilogram verimlik bulunuyor. Bu konu çok önemli çünkü biz ülke genelinde tavuk üretiminde çok üst noktadayız. Sektöründe en büyük ihtiyaçlarından biri yem. Bu ihtiyacın karşılanması için bu üretim çok önemli.

AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ

Avrupa’da büyükbaş hayvan varlığından ikinci küçükbaş hayvan varlığında birinci sırada yer alıyoruz. Bizde kırmızı et ve beyaz tüketimi fazla olduğu için bu üretim alanlarının yeme ihtiyacı var. Anadoluluk tabiriyle sen hayvana bakarsan hayvanda sana bakar. Bu yüzden yem ihtiyacını karşılamak ve cari açığı kapatmak amacıyla bu türlü üretimlerin artması stratejik açıdan bizim için çok önemli.

BU KONUDA ÇOK BÜYÜK GAYRETLERİM OLMUŞTU

Bu gün bakanlığımızın çok önemli bir projesini bilgilendirmek amacıyla burada bulunuyoruz. Salonun doluluğundan anlaşıldığına göre Bolu’da tarımsal üretim yatırımına büyük bir iştah var. Bu durum bizi sevindiriyor. İl başkanlığı dönemimde de milletvekilliği dönemimde de bu konuda çok büyük gayretlerim olmuştu. Özellikle ürün çeşitliliğinde sadece buğday ve patates değil mısır ve nohut gibi alternatif ürünlerin üretiminde önemli adımların atıldığını görüyoruz. Bakanlığımızla birlikte Devlet Su İşleri’yle birlikte 8 buçuk milyon hektar araziyi sulanabilir tarım arazisine dönüştüreceğiz. Şuan 6 milyon hektara ulaşmış durumdayız. Geride kalan 2 milyon hektarı da 3 yıl içinde bu kapsama alarak bu rakamın 8 milyona çıkmasını sağlayacağız. Devlet Su İşleri olarak hem içme suyu ihtiyacı hem de sulama arazileri için önemli çalışmalar sürdürüyoruz. Bu gün burada DSİ’nin 3 şantiyede yaptığı çalışmaları yakından inceleyeceğiz.

DESTEK İÇİN PROJE LAZIM

Avrupa Birliği ile birlikte IPARD projeleri kapsamında 42 ilimiz destekleniyor. Bu destek kapsamında Bolumuz yer almıyor. Geride kalan 39 ilimizin desteklenmesi için IPARD projesi kapsamında yer alan bütçe kadar bütçeyi bakanlığımız ayırıp 39 ilimizin bu konuda yararlanmasını öngörüyor. Böylelikle bakanlığımız tarafından bütün illerimiz kırsal kalkınma desteklerinden faydalanmış oluyor. Bizim bu desteklerden doğru şekilde faydalanabilmemiz için proje yapmamız sizler tarafından proje geliştirilmesi gerekiyor.

12 YILDA 41 MİLYON 800 BİN LİRA DESTEK

2005 yılında il başkanlığım döneminde bakanlığımız desteği ile Tarım Reformu Projesi hayata geçti 16 pilot ilde uygulama yapılmıştı bizde o kapsam Bolu’yu da katmıştık. Bolu turizm kenti Bolu’da çok ciddi anlamda turizm yatırımı bulunuyor. O dönemki turizm tesislerinden Bolu’dan hiç et almadıklarını öğrenmiştik. Bu konuda gerekçe olarak tescilli şartlara uygun et kombina tesislerinin olmadığını et kesim tesislerinin olmadığı gerekçesini öğrenmiştik. Bu yaptığımız projeyle birlikte bu sorun giderilerek turizm tesislerinin et ihtiyaçlarının ve diğer tesislerin et ihtiyaçlarının Bolu’dan giderilmesini sağladık. Bu proje kapsamında çok ciddi istihdam ortamı da oluşmuş oldu. Bakanlığımız tarafından başlatılan destek kapsamında 12 etap sonucunda 120 tesis desteklendi. Bu destek kapsamında yatırımın bir kısmı yatırımcı tarafından karşılanmak kaydıyla 37 Milyon Lira’ya yakın hibe destek sağlandı. Yarısının devlet tarafından karşılandığını düşünürsek 75-80 Milyon Lira’lık bir yatırımın önünü açmış olduk. Bu sayede 296 kişilik bir istihdamın oluşmasını sağladık.  2015 yılına kadar sürdürdüğümüz tarımsal alet ve makine desteği kapsamında 1366 tane makine 5milyon 200 Bin Liralık bir hibe desteği sağlamışız. Bu 12 etabın sonucunda 41 milyon 800 bin liralık bir desteğin sağlandığını görüyoruz. Bu rakamları çok daha yukarıya çıkartmak için burada bulunuyoruz. Bolumuzda sizin gibi girişimci ve yatırımlarla proje oluşturarak bu kaynaklardan daha fazla faydalanmasını sağlamayı düşünüyoruz.

HİNDİ VE KAZ ÜRETİMİ DIŞINDA TAVUĞA DESTEK YOK

Kırsal kalkınma desteklerini 2 Buçuk Milyon Lira’ya kadar destekliyoruz. Sizin yapacağınız 5 Milyonluk desteğe karşılık bunun 2 Buçuk Milyon Lira’sına kadar destekliyoruz. Üst limitimiz 2 Buçuk Milyon Lira. Tabi bu illa bu rakamlarda olacak diye bir kural yok. 100 Bin Liralık yatırım getiren arkadaşımıza da 50 Bin Liralık destek vereceğiz. Buradan ben destekle ilgili başvurularda bu desteğin tabana çok yayılmadığını görüyorum. Proje miktarının az olduğunu görüyorum. Bu durumun sebebi de genelde belli üretim alanlarına destek vermişiz. Geçmiş yıllarda kümes ağırlıklı bir destek durumu ortaya çıkmış. O yatırım miktarları da yüksek olduğu için diğer alanlara yatırım kalmamış. Bizim bu anlamda çeşitliliği arttırmamız lazım.  Bu nedenle kümeslere hindi ve kaz üretimi dışında tavuğa destek yok. Bizim bu yatırımlarımızı küçükbaş büyükbaş hayvancılık, kaz, hindi, seracılık, tarım aletleri, mandıra, tarımsal tesis ve bunun gibi yatırımlar özelinde dürdürmemiz gerekiyor. Tarımsal üretimlerin önü açık.

PROJE EKİBİ KURUN

Tarım il müdürümüzle birlikte tarım il müdürlüğündeki arkadaşlarımıza bu konuda bir talimat vermiş olalım. Proje yapma konusunda eksik kaldığımızı görüyorum. Bu eksik kalma proje sayısını aşağıya çekiyor. Bu konuda uzmanlar var. Proje yapan işletmelerle bağlantıya geçemeyen vatandaşlarımıza Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından bir proje ekibi kurularak bu sorun çözülsün.

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir