
Kasım ŞAHİN/SABAH
Karadeniz Bölgesi’nde yetişen ve Bolu’da da oldukça yoğun ilgi gören Kaldirik otu, özellikle doğal olarak yetiştiği bölgelerde bahar aylarında taze olarak tüketiliyor. Taze haliyle Ekim’e kadar pazarlarda bulunabilen bu bitki, aynı zamanda kurutulmuş ya da yağı çıkarılmış formuyla da yıl boyunca aktarlarda ve eczanelerde "hodan kapsülü" olarak satışa sunuluyor.
Uzmanlar, kaldirik otunun birçok faydasına dikkat çekiyor. İdrar söktürücü özelliğiyle ödem atımına yardımcı olan bu ot, aynı zamanda balgam söktürücü etkisiyle öksürüğe, boğaz ağrılarına ve romatizmal rahatsızlıklara iyi geliyor. İçeriğinde bol miktarda kalsiyum ve potasyum bulunan kaldirik, kemik sağlığı, kalp ve damar fonksiyonları ile tansiyon dengesi üzerinde olumlu etkilere sahip.
Alternatif tıpta da yeri olan kaldirik otu, vücudu toksinlerden arındırarak terlemeyi artırıyor, böbrek üstü bezlerini uyararak cesaret verici etkiler sağlıyor. Aynı zamanda olumsuz düşünceler, sinir ve depresyona karşı rahatlatıcı bir etki sunuyor. Kadınlarda regl sancılarını azaltmasıyla da biliniyor.
Kaldirik otu mutfaklarda da oldukça çeşitli şekilde kullanılabiliyor. Kavurması, omleti, salatalara eklenerek çiğ tüketimi gibi birçok yöntemle sofralarda yerini alıyor. Aynı zamanda tohumundan elde edilen yağı, cilt problemlerinin giderilmesinde fayda sağlıyor.
Doğal beslenmeyi tercih edenlerin gözdesi olan kaldirik otu, bu yıl da Bolu halkı tarafından ilgiyle karşılanıyor.