Semerkant'ın çehresi değişiyor

Bolu’nun kenarında açmış bir çiçek gibi durup ilgi bekleyen Semerkant Mahallesi’nin, kenarda kalmaya razı olmayan muhtarı Enver Tunç, vizyoner yönüyle dikkat çekiyor. Muhtar seçildiğinde ilk işi, mahallesinin sokaklarını dolaşarak tek tek fotoğraflamak olan Muhtar Tunç, şimdi aradaki farkı gururla gösteriyor.

Semerkant'ın çehresi değişiyor
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Geçmişteki iş hayatındaki tecrübelerden faydalanarak muhtarlığa başladığını belirten Tunç, mahallesinde hayata geçirdiği projelerle de adından söz ettirmeyi başarıyor ve gururla anlatıyor:

“Mahallemde 2014 yılından 2019 yılına kadar yapılan değişiklikleri fotoğraflayıp slayt haline getirdim. O görselleri gördüğüm zaman ben bile şaşırdım. Bu kadar büyük farklılık olacağını beklemiyordum. Yollarımız genişlemiş, kaldırımlar, asfaltlar, taşlar yenilenmiş, çevre düzenlemeleri güzelleşmiş. Biraz daha modern bir havaya girmişiz. İlk dönemimde her ay muhtarlar toplantısı yapıyorduk. Bu fotoğrafları bir slayt gösterisi olarak sunum yaptım. Muhtar arkadaşlar ve o dönemin belediyesi çok şaşırdı. Bu benim için güzel bir başlangıç oldu. Şimdi de aynı şekilde bir yerde çalışma başlatmadan önce ilk halinin fotoğrafını çekiyorum. İş bittikten sonra tekrar fotoğraflıyorum. Aradaki farkı insanların beğenisine sunuyoruz.”

“BİZLER İNSANA DOKUNMAK İSTİYORUZ”

Bolu’nun küçük ama en eski mahallerinden olan Semerkant’ta, tek çabasının insanlara dokunmak olduğunu belirten Muhtar Enver Tunç, bu amaçla mahallesinde yaşayanların sorunlarını çözmek için çalışıyor:

“Mahallemde bulunan üç caminin iki tanesi kayıtlı, tescilli binalar. Vakıflardan izin alarak, ne gerekiyorsa yaptık. Tescilli olmayan camimizin bahçesinin mermerlerini komple yeniledik. Kimisinde paratoner yoktu, aydınlatması yoktu, boyası yoktu. Bakımlarını yaptırıyoruz. Tabii burada sadece görsel olarak bina, yol, kaldırımla uğraşmak bizim için yeterli bir çalışma değil. Bizler insana dokunmak istiyoruz. Bu vesileyle mahallemizi iyi tanımamız gerektiğini biliyorum. Tanju Başkanın da söylediği gibi “Gece evinde aç yatan insan olmasın” istiyoruz. Eğitimle ilgili araç gereç sıkıntısı çeken öğrenci olmamasını istiyoruz. Bunun için bizler aracıyız. İnsanlarımız çok duyarlı. Bir çocuğun okul ihtiyacı, araç gereç, giysi ihtiyacı varsa insanlar bu çocukların gerçekten mağdur olduğunu biliyorsa yardım etmekte sınır yok.  Biz de bu konuda aracı oluyoruz.”

Yapılan yardımların yerine ulaşmasında hassasiyetini dile getiren Muhtar Tunç, vatandaşın bu konuda rahat olması için gerekirse akşam da çalıştığını belirtiyor. Yardım alanı üzmeden, yardım yapanı tereddüte düşürmeden köprü olmaya çalıştığını belirten Tunç’un, bu konudaki gönül rahatlığı yüzünden okunuyor.

SOSYAL TESİS BİTTİ, SIRA ÇEŞMEDE

Resmi kurumlarla kurulan iyi ilişkilerin, sorunların çözümündeki etkisini vurgulayan Muhtar Enver Tunç, mahallelinin sünnet, nişan, nikâh gibi organizasyonlarını ücretsiz gerçekleştirebilmesi için inşa edilen ve yapımı tamamlanmak üzere olan sosyal tesisin gururunu taşıyor. Muhtarlık binasının olduğu yere çeşme yaptırmak isteyen ve Kökez suyunu getirmeyi başaran Tunç, çeşme yapımını karşılayacak hayırsever vatandaşın da hazır olduğunu söyleyerek, mahalleliye çeşmenin müjdesi verirken, muhtarlığın beklentiyle değil, gönülle yapılacak bir iş olduğunu vurgulamaktan da geri durmuyor:

“Muhtarlık için belirli bir ücret verilmesi doğaldır ama çok fazla para verilmesine karşıyım. Çünkü geçmiş yıllarda bu işe talip olan insanların sayısına bakıyorum, ücret arttıktan sonraki sayılara bakıyorum, ciddi bir artış var. İnsanlar muhtarlığı cazip bir meslekmiş gibi görüyorlar. Oysa bu iş gönül işi, severek yapılması gerekiyor. Ben mahallem için çalışırken çok büyük haz duyuyorum, çok özel bir iş olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanların size karşı bakışları değişiyor. Hayır duası almak sizi mutlu ediyor.”

Başarılı muhtar, gece- gündüz demeden çalışılan bu işin başarıyla yapılabilmesi için, muhtar adaylarına yol gösteriyor:

“Muhtarlığı fazla beklenti içine girmeden, yaptığın işten zevk almanın, mutlu olmanın yollarını düşünen insanların yapması gerektiğine inanıyorum. Farklı bir düşünceyle yapmak isteyen insanlar başarılı olamaz. Mahallenize, insanlara katkı sağlayamıyorsanız bu işe girişmeyin. Bizler mahalle muhtarıyız, köy muhtarı değiliz. Bir bütçemiz yok. Makinemiz de yok. Biz tüm işimizi Bolu Belediyesi ve İl Özel İdare ile hallediyoruz. Bizim vatandaşa söz verirken iki kere düşünmemiz gerekiyor. Bütçemiz ve makinemiz yoksa nasıl söz verebiliriz? Muhtarların vatandaşa söz vermesini etik bulmuyorum ama kurumlarla kurulan ikili ilişkiler sayesinde hayal bile edilemeyecek güzel şeyler oluyor. Nasıl bir işe eleman alınırken sınava tabii tutuluyorsa muhtarlıkta da muhtarlık yapacak kişinin yeterliliğe sahip olması gerekiyor.”

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir