Orada bir Dağkent var, Yanıbaşımızda

Dağkent’teyiz bu hafta. Dağkent kendine münhasır evleriyle, “düşünen, inanan, başaran” sakinleriyle, şehrin hem uzağında, hem yanıbaşında bir mahalle; yoldan geçenlerin “burda yaşasam” deyip imrendikleri, yaşayanların çilesini çektikleri…

Orada bir Dağkent var, Yanıbaşımızda
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

Dağkent Muhtarı Muammer Özkan, aslen Denizlili olsa da, 2001 yılından beri Dağkent Mahallesi’nde oturuyor. Önümüzdeki yerel seçimde de aday olduğunu açıklayan Muhtar Özkan, tecrübeli muhtarlarımızdan. Mahallesiyle ilgili sorulan sorulara ayrıntılarıyla yanıt veriyor:

“Dağkent Mahallesi villalar kesiminde iki dönem muhtarlık yaptım. 2017 yılından itibaren 1. Etap, 2. Etap TOKİ konutları belediye encümen kararıyla bize bağlandı. 2019 yılındaki seçimde 3 bölgenin muhtarı oldum. O zamandan bu zamana da devam ediyorum. Nasipse önümüzdeki seçimde de aday olmayı düşünüyorum. Mahallemiz 3 bölgeden oluşuyor. 5100 civarında nüfusumuz var. Villalar kesiminde 4 tip yapı şekli var. A,B,C,D tipi bulunuyor. D tipi 55 metrekare, B tipleri 100 metrekare, C tipleri 128 metrekare, A tipleri 86 metrekare. En genişleri binanın oturduğu alan itibariyle C tipi. Daha önceden projeleri hazırlanmış, Dağkent Yapı Kooperatif şeklinde 80’li yıllarda kurulmuş. Bu dört tip yapı şeklini yönetim kurulu olarak benimsemişler. Buranın mimari yapısı Avusturalya dağ evlerinden esinlenerek yapılmış. Mimar çizimi yapan Behruz Çinici projesinin üzerine değişiklik yapılmaması şartını koymuş.  Bu sebeple bu bölgedeki yapılar, diğer yapı şekillerinden farklı olduğu için Bolu halkı tarafından pek kabul edilmedi. Farklı geometrik şekilleri ve merkeze uzaklığı sebebiyle biraz atıl kaldı. Ama son dönemde bu projeyi kabullendiler. Proje üzerinde mimarın da esnek davranmasıyla, statik yapıyı değiştirmemek kaydıyla üzerinde tadilat yapılabiliyor. Şu an çok talep var, fiyatlar 2 milyonun üzerinde. Projenin değişikliğine göre fiyatı değişiyor. “

EN BÜYÜK SIKINTIMIZ ULAŞIM

Dağkent Mahallesi Muhtarı Muammer Özkan, Dağkent’in özellikle “beyaz yakalılar” tabir edilen kesim tarafından talep görmesinin Dağkent’i kıymetlendirirken, sorunları da beraberinde getirdiğini vurguluyor:

“Yapılaşmayı tamamlayamadığımız için buradaki yollarımızı tam kalıcı şekle getiremedik. İnşaat için müracaat edenler fazla olduğu için,  kazılar nedeniyle tahribat fazla oluyor. Bu sene için kilitli taşla idare ettik. Bu durumu belediyeyle görüştük. Önümüzdeki senelerde kalıcı asfaltlama dönemine geçeceğiz. Asfaltlamada sıkıntımız oldu. Diğer kesimlerde de uç tarafta 24 tane villa yapan şirket var. Maliyetleri fazla tuttular. Ama oraya yapılan villalar da Dağkent Projesinin dışında. Onlar ayrı yapıyor. Bizim buradaki binaların genel konumu da böyle. Mahallenin en önemli sorunu, sonradan yapılan 2. Etap TOKİ konutlarının ulaşımı. Belediye de biliyor. Mahallemizin 18 uygulamasına ihtiyacı vardı. 18 uygulaması yapıldı. Burada Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün de hizmet binaları olacak.  Bizim de 18 uygulamamız olsun ki buradaki yol güzergâhını düzenleyelim. Şimdi geçici çözümlerle idare ediyoruz. En azından yılbaşına kadar stabilize yol açımı yaptırabilirsek, burayı feraha kavuşturacağız. 1.Etap TOKİ Konutlarının altından Karayollarına kadar,15 metre genişliğinde yol meselemiz var. Mahallemizden üniversiteye viyadük köprü konusunda aldığımız ama tutulmayan sözler oldu. Parçalı bir bölgeden oluşuyoruz. Yerleşim alanı aynı noktada olmadığı için, yolun hem altında hem de üstünde olan kısmı bir şekilde birleştirmek lazım. Birleştirmemiz için de 18 uygulaması lazım. 3 bölge birleştirildiği zaman daha önceden 2. Etap TOKİ’nin oraya yapılan üst geçit kullanılır olsun. Hem yayalar, hem araç trafiği için kullanılsın. Mahallemizde en büyük sıkıntı ulaşım.”

Muhtar Özkan, mahallesindeki özel mimariyle tasarlanmış evler gibi, mahallerindeki camiinin de özel tasarım eseri olduğunu belirtiyor:

“Yurdaer Camisi’ni  kabullendirmek biraz zor oldu. Bizdeki cami anlayışı kubbe, minare, alandan oluşuyor. Oysa camimiz çok özel, Anadolu Selçuklu mimarisine yapılmış bir cami. Yurdaer Bey’ e mahallem adına teşekkür ediyorum. Mahallemizin böyle bir camiye kavuşmasında çok büyük emeği var. Cami elbette yapılırdı ama geç olurdu. Bu cami yapılırken makbuz bastırılıp sokakta para toplanmadı. Her ne kadar yoldan geçenler namaz kılıp gönlünden ne koptuysa yardım ettilerse de sokakta Yurdaer Camisi için maddi yardım çağrısı yapılmadı. Değişik kişilerden sponsor olanlar oldu. Gönüllülük esasına dayalı. Ama caminin ana gövdesini Yurdaer Kalaycı oluşturdu. Dikkat çekiyor, mahallemize değer kazandırıyor. Farklı şehirlerden gelip görenler, videosunu çekenler oluyor. Caminin içi çok güzel. Gelenler örnek alıyor. “

ATA KONUTLARINA KARŞI ÇIKTIK

Mahallesinde çok katlı bina olmadığını ve var olan yapıyı korumak istediklerini dile getiren Dağkent Muhtarı Muammer Özkan:

“Çok katlı bina yok bu mahallede. Pandemi öncesi projelendirilmiş ATA Konutları vardı. 404 konuttu. 8-10-14 katlı 6 bloktan oluşuyordu. Kadir Has’ın yeri vardı. O yer alındıktan sonra ihalesi yapıldı. Projeler hazırlandı. Ancak bazı nedenlerden dolayı ihale iptal edildi. İptal edilince maliyeti arttı. Bu projeden vazgeçildi. Önceden bize tanıtıldı bu proje ama mahallenin mimari yapısına biraz aykırı geldiği için kabullenenler ve kabullenmeyenler oldu. Ben de karşı çıkanlardanım. Çünkü 14 katlı yapılar. Burada 57 ada var. Binalar dikilince diğer binaları izler gibi olacaktı. Dar gelirli insanlar için düşünülmüştü ama kat sayısı bu mahalleye uygun değildi. Belediye burayı OYAK’ a sattı. Burası 1157 arsa. Bu arsalardan en az 100 tanesi daha önceden ev yapmış ama bahçesi geniş olsun diye yan tarafını almış insanlar. Yapılar genelde birleşik. Güzel bir alan. İnşallah önümüzdeki dönemde burada inşaatların fazla olması nedeniyle yapamadığımız kalıcı işleri yapmak istiyoruz. Milli düşünüyoruz. Şimdi yapılsa tahribat olacak. Halkımızdan da eleştiriler oluyor ama milli yönlü düşünerek belediyeye esnek davrandık. “ diyerek, yolların sürekli yapılıp bozulmasının getireceği maliyetin devleti zarara sokacağını açıklıyor.

ANAHTAR 18’DE

Mahallesindeki sorunların çözümü için 18. Maddenin anahtar olduğunu konuşması sırasında sık sık tekrarlayan Özkan, kalıcı çözümlerden yana:

“Muhtarlık binasının yan tarafına sosyal tesis yaptırdık. Alt tarafı market, üst tarafı sosyal tesis. Zaman zaman sosyal aktivitelerde kullanıyorduk. Belediye başkanı buraya ilk geldiğinde taleplerimizden bir tanesi buydu. İyi oldu. Alt tarafına henüz market tedarik edemedik. Bir market gelsin istiyoruz. Önümüzdeki dönemde burada kalıcı şeyler yapılması lazım. Dediğim gibi her şey 18 uygulamasına bakıyor. Burada sorunlar çözülmeden kalıcı bir şey yapamıyoruz.”

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir