İnsanların akın ettiği ilçemiz; Göynük

İstanbul’un Manevi fatihi olarak, Fatih Sultan Mehmet’in hocası olarak bilinse de, Tıp ilmine yaptığı katkıları daha fazla. Dünya’da mikrobu ilk kez bulan Akşemseddin Hazretleri Göynük ilçemize verdiği manevi hava ile insanlar buraya akın akın geliyor.

İnsanların akın ettiği ilçemiz; Göynük
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: Hacer ERYİĞİT/ GÖYNÜK

Bolu’ya yaklaşık 100 km. uzaklıkta bulunan Göynük ilçemiz, Akşemseddin Hazretlerinin de bu ilçede türbesinin bulunması nedeniyle adeta yerli turist akınına uğruyor.  Özellikle günü birlik turistlerin sık sık uğrak yeri haline gelen Göynük İlçemiz, tipik bir Osmanlı Kasabası görünümü, Osmanlı mimarisi ile oluşturulmuş tarihi eski evleri ve konakları ile ilgi çekiyor. İstanbul’un fatihi, Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin Hazretlerinin türbesi Göynük ilçemize olan ilgiyi artırıyor. Ayrıca Göynük ilçemizde, 1988 yılından beri her yıl Akşemseddin Hazretleri Anma Günü düzenleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu Valiliği, Göynük Kaymakamlığı, Göynük Belediye Başkanlığı, Akşemseddin Hz. Vakfı ve Sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla her yıl İstanbul’un Fethi Kutlamalarından bir hafta önce Mayıs ayının üçüncü haftasının Pazar günü yapılıyor. Kutlamalar çerçevesinde Tasavvuf Musiki’si, Sema gösterisi, Mehteran, havai fişek gösterisi tertiplenmekte ve ülkemizin seçkin Hafız ve Mevlithanlarınca, Gazi Süleyman Paşa Camii’nde Mevlid-i Şerif ve Kur’an-ı Kerim okunmaktadır. Aynı gün Anma Gününe katılan misafirlerimize aş dökümü (pilav) ikram edilmektedir. Anma günlerine ortalama 30 bin kişi katılıyor. Akşemseddin Hazretlerinin bu ilçemizde bulunması nedeniyle, Göynük’e gelen yıllık turist sayısı ortalama 160 – 170 bin kişiyi buluyor. 

MİKROBU İLK KEZ AKŞEMSEDDİN BULDU

Asıl ismi Mehmet Şemsettin olan bu tıp âlimi, aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in hocası. Asıl doğum yerinin Şam olduğu biliniyor. İlk eğitimini babasından alarak hafız olmuş. Babasının vefatından sonra Amasya ve Osmancık medreselerinde eğitimine devam etmiş. Ve Osmancık medresesinde müderris olmuş.

Sonraki zamanlarda tıp ve eczacılık bilimlerine merak sararak, bu alanlarda eğitim almaya başlamış. Ayrıca tasavvufa olan ilgisi onu İran yollarına düşürmüş. İran’da aradığını bulamadığı için yeniden Anadolu’ya yönelen Şemsettin, sonraki dönemde Ankara, Halep, İskilip ve Beypazarı’nda kısa kısa da olsa yaşamış. En sonunda Göynük’e gelmiş ve buraya yerleşmiş. Burada çocukların eğitimleri için ciddi şekilde çalışmış ve emek harcamış. Aynı zamanda 7 kere de hacca gitmiş.

Fatih Sultan Mehmet’in danışmanı olarak İstanbul’un fethinde rol oynamış. İstanbul’un fethinin ardından Ayasofya’da ilk hutbe okutulmuş ve fethin ilk Cuma namazı Akşemsettin tarafından kıldırılmış. Fetihten sonra ise tüm ısrarlara rağmen İstanbul’da kalmak istememiş ve Göynük’e dönmüş.

Göynük’teki türbenin kitabesinde tıp biliminde mikroskobik canlıları keşfeden kişi olduğu yazıyor. Aynı zamanda sadece beden değil ruh sağlığı ile de ilgilenmiş.

Geçmişte burada yaşamış olması, ölümünden sonra buraya defnedilmesi Göynük ilçesini tarihi açıdan çok önemli bir konuma taşıyor. 

Bu arada, Göynük İlçemiz, 2014 yılında Türkiye’nin Sakin Şehirleri (Cittaslow) seçilerek de sesini duyurdu.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir