HABER: Zeynep Sude YAVUZ
Genellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren uyuz vakaları sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte ülkemizde de çoğaldı. Yoğun kaşıntıya sebep olan uyuz vakası, hastalığın ilerlediği dönemlerde ise vücutta yaraların oluşmasıyla halkı tedirgin etmeye başladı.
İl Sağlık Müdürü Muhammet Emin Demirkol, toplu yaşam alanlarında uyuz vakasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Bolu’da dikkat çekici uyuz vakası açıkçası yok. Fakat okulların açılması ile birlikte toplu yerlerdeki organizasyonlarla birlikte bu dönemlerde doğal bir artış genel itibariyle olabiliyor burada biz her dönem grip salgını ile ilgili önlemleri hatırlattığımız gibi uyuz konusunda da önlemleri hatırlatıyoruz. Taramalarımız, yurtlarımızda okullarımızda rutin taramalarımız çerçevesinde devam ediyor. Burada önerilerimiz her zaman için şu; Başkasının havlusunu kullanmamak, Toplu yerlerde, alışveriş merkezlerinde, deneme kabinlerde başkasının denediği kıyafeti denemeyin. Bu konu dermatologlar tarafından da çok önerilmiyor. Mecbur kalındığı taktirde de hızlıca kişisel hijyene dikkat etmek gerekiyor. Duş almak, temiz kıyafetler giymek gibi. Dermatologlarımızın da söylediği gibi uyuzun en önemli belirteci geçmeyen gece kaşıntıları. Bu kaşıntılar olduğunda da hızlıca sağlık merkezlerine gelerek tedavi olmak gerekiyor. Aile içerisinde bu dezenfeksiyonu sağlamak önemli. İlimizde dikkat çeken bir artış yok fakat bu dönemlerde rutin beklediğimiz artışlar oluyor. Burada da yine toplu yaşanılan alanlardaki yöneticilerimizi, organizatörlerimizi bilgilendiriyoruz. Böyle bir durum ortaya çıkarsa haberimizin olması açısından. Bu önlemi de en güzel şekilde aldığımızda da bu dönemleri rahat atlatıyoruz” İfadelerini kullandı.
“ZAMANINDA ÖNLEM ALINMAZSA GERİ DÖNÜŞÜ ZOR OLUYOR”
Muhammet Emin Demirkol, kuduz vakası ile ilgili de bilgiler vererek, hayvan ısırması durumunda acilen sağlık kuruluşlarına gidilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Kuduz mikrobunun öldürücü bir mikrop olduğunun da altını çizen Demirkol, bu hastalığın önemsenmesi gerektiğini hatırlatarak, “Kuduz vakamız Bolu’da görülmedi. Fakat ülkemizde birkaç noktada yaşanan, basına da yansıyan vakalar oluştu. Kuduz öldürücü bir mikrop. Bu noktada bu kuduz virüsünü vücuda girdiğinde zamanında önlem alınmamış olursa bunun geri dönüşü zor oluyor. Çok ölümcül bir hastalık olduğunu biliyoruz. Bu sebeple de vatandaşlarımızı bilgilendirmiş olalım. Elimizde var olan aşı ve tedavi imkanlarıyla hızlıca müdahale edildiğinde sonucu olumlu oluyor. Bu yüzden de hızlıca ısırma ve hayvanın temas vakasında mutlaka hastalarımızın hastaneye gelmelerini, bu durumu önemsememe hatasına düşmemelerini öneriyoruz. Elimizde her türlü imkanımız var. Böyle bir mağduriyet oluşursa, vatandaşlarımız sağlık kuruluşlarımıza müracaat etmelerini isteriz. Çok şükür Bolu’da böyle bir vakayla karşılaşmadık” dedi.
ÖNLEM ALMAYA DEVAM
Demirkol, kış aylarının yaklaşmasıyla beraber grip hastalığında artış görülmesinin normal olduğunu fakat bağışıklık sistemini güçlendirerek ve soğuk havalara karşı önlem alınması gerektiğini belirtti. Eris varyantında da korkulacak bir durumun Türkiye’de olmadığı gibi Bolu’da olmadığını ifade eden Demirkol, “Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın da açıklamaları oldu. Eris varyantı şuan da Kovid’in güncel varyantı. Omicron’la beraber bulaştırıcılığının fazla olduğu fakat hastalık yapma gücünün zayıfladığını biliyoruz. Eris de Omicron tarzında devam eden bir mutasyon ve Kovid’in Eris varyantı Bolu’da herhangi bir artış, vaka problemi oluşmadı. Fakat bu bizde rehavete değil önlemimizi devam ettirmeye sevk etmeli. Yaşlılarımızı ve kronik rahatsızlığı olan hastaları özellikle bu dönemlerde, gribal enfeksiyonlara karşı da koruma önlemimiz olan maske ve kalabalık ortamlardan uzak kalma önlemine devam etmelerini istirham ediyoruz. Aynı şekilde grip aşısı noktasında şuan da kronik hastalarımızın grip aşıları geldi. Sağlık çalışanlarımızla birlikte Kronik ve yaşlı hastalarımıza aile hekimlikleri tarafından grip aşıları uygulanıyor. Bu aşıları tavsiye ediyoruz. Eris varyantında korkacak yeni bir tedbir alacak bir durum ülkemizde olmadığı gibi ilimizde de yok. Fakat her yaşlımıza maske takmalarını ve yoğunluktan kaçmalarını öneriyoruz. Grip enfeksiyonları bu aylarda her zamana artar. Ekim Kasım aylarında hava değişimleriyle birlikte, kış mevsiminin yavaş yavaş kendisini hissettirmesiyle, soğukların ortaya çıkmasıyla birlikte başladığını biliyoruz. Bu dönemde de bu beklediğimiz artış dışında bir artış yok. Fakat bağışıklık sistemini güçlendirici, doğal beslenmeyi, soğuktan korunmayı, yaşlı hastalarımızı da maskeyle ve mesafeyle korumamız gerektiğini tekrar hatırlatmış olalım” diye konuştu.