Bolulu Avukatın başkanlığında TÜBAKKO ilk toplantısını gerçekleştirdi... TBMM'ye çıkarma yaptılar

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), 16. Dönem Yürütme Kurulu ilk toplantısı, Bolu Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Aslı Çelikağ Özcan'ın başkanlığında TBB binasında gerçekleştirildi.

Bolulu Avukatın başkanlığında TÜBAKKO ilk toplantısını gerçekleştirdi... TBMM'ye çıkarma yaptılar
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü Bolu Barosu’nu temsilen Avukat Aslı Çelikağ Özcan’ın yönetiminde yapılan toplantıda gelecek dönemde öncelikli olarak atılacak adımlar belirlendi.

TÜBAKKOM Yürütme Kurulu Üyeleri daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde farklı parti gruplarından Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi milletvekillerini ziyaret etti. 

TÜBAKKOM'un TBMM ziyaretleri kapsamında Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek,  üyeler, Deva Partisi Milletvekili Elif Esen, Saadet Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün, İYİ Parti Milletvekili Şenol Sunat,  ve CHP Milletvekili Aliye Coşar ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Muğla  CHP Milletvekili Cumhur Uzun  ile  görüşmeler yapıldı.

Gerçekleştirilen ziyaretlerde TÜBAKKOM’un işlerliği ve çalışmaları anlatılarak iş birliğine hazır olunduğu vurgulandı.

Görüşmelerde ana başlık olarak 9. Yargı Paketi kapsamında , kadına soyadı hakkı tanımayan madde metninin gerekçesi olarak ; aile bağlarının korunması ve soy bağının doğru bir şekilde tespit edilmesi olarak gösterildiği ; bu gerekçenin nüfus kayıtlarında düzeni sağlama amacı, kuralla öngörülen farklı muamelenin makul nedeni ve tek seçenek olarak kabul edilemeyeceği gibi ortak soyadı kullanılmasının aile bağlarını korumanın zorunlu unsuru olduğundan da bahsedilemeyeceği hususlarına değinildi.

Anayasanın eşitliğe dayalı hükümleri, AİHM’in konuya ilişkin kararları, AYM’nin bireysel başvurular sonucu vermiş olduğu kararlar ile kadının soyadına ilişkin iptal kararı bir arada değerlendirildiğinde aile birliğinin korunması ilkesinin yanında soyadının belirlenmesinde eşlere seçim hakkı tanınarak kadın-erkek eşitliğinin yasa metnine tam olarak yansıtılması gerekliliği vurgulandı.

Ayrıca ; kamuoyunda sıklıkla tartışılan “Aile Arabuluculuğu”na ilişkin görüşler paylaşıldı. Uygulanması halinde yaşanabilecek sıkıntılar ve arabuluculuk sürecinin gizlilik esası ile yürütüldüğü düşünüldüğünde kadın açısından baskılanma unsuru olacağı vurgulandı. Bu durumlara sebebiyet vermemesi için kesinlikle uygulama alanı bulmaması gerektiği de belirtilerek, aksi takdirde bu uygulamanın kadına yönelik şiddeti daha da artıracağı ifade edildi.

Tüm bu başlıklar kapsamında ; TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği (KEFEK) komisyonunca , TÜBAKKOM ile ortak bir çalışma  yapılması konusunda işbirliği taleplerimiz olumlu karşılanmıştır.

TÜBAKKOM Heyeti gerçekleştirdiği bu görüşmelerde, medeni hakların kaybına neden olacak en ufak bir girişimin dahi karşısında olduğu ve her türlü işbirliğine hazır olduğunu dile getirdi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir