Bir vefa örneği

Mudurnulular, Milli Mücadele Yıllarında kaymakamlıktan istifa edip cepheye giden Abdurrahman Nail Boratav’ı ve onun oğlu, Halk Bilimci Prof. Dr. Pertev Naili Boratav’ı unutmayarak, anılarını yaşatmaya çalışıyor.

Bir vefa örneği
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: Özgür KOCABAY / MUDURNU

2010 yılında, Mudurnu Turizmine hizmet etmek, Mudurnu’nun Turizmden hak ettiği yeri alabilmesini sağlamak ve geçmişte Mudurnu’ya büyük hizmetleri dokunan şahsiyetlerini anısını yaşatmak üzere kurulan Mudurnu Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği, (Muktuder) Mudurnu’ya gelen yerli ve yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapıyor. 

Dernek Başkanı Necdet Akay, 1919 yılında Mudurnu Kaymakam’ı iken istifa edip işgalcilere karşı ayaklanan Kuvay-ı Milliye saflarına katılan Kaymakam Abdurrahman Naili Boratav ve oğlu Pertev Naili Boratav’ın anısını yaşattıklarını söyledi. Necdet Akay, dernek olarak içinde bulundukları binanın üst katındaki beş odayı Pertev Naili Boratav Kültür Evi ismiyle halkın hizmetine sunduklarını anlattı. Akay, “Mudurnu olarak Osmanlı dönemi kaymakamımız Abdurrahman Naili Boratav ve oğlu Halk Bilimci Pertev Naili Boratav’a vefa borcumuz var. Hem onların anısını yaşatmak hem de Mudurnu’da turizmi canlandırmak istiyoruz. Bu nedenle çalışmalarımızı hız kesmeden yürütüyoruz” dedi. 

KÜLTÜR EVİNDE NELER VAR?

Bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Pertev Naili Boratav Kültürevi’nde Kaymakam Abdurrahman Naili Boratav’ın kaymakamlık yaptığı dönemde kullandığı makam odası eşyaları bulunuyor. Yine Prof. Dr. Pertev Naili Boratav’a ait pek çok eski eser ve fotoğraflarda aynı odada yer alıyor.

Milli Mücadele dönemine ait pek çok önemli ve ölümsüz şahsiyetler, fotoğrafları ile Pertev Naili Boratav Kültür Evin’de yer alırken, Osmanlı döneminden günümüze kadar korunarak gelmiş eserler, Mudurnu’da yapılan ve çoğu tarımda kullanılan el aletleri, yöresel ve ipek kıyafetler, tarihi özellik taşıyan pek çok eşya izleyicilerini bekliyor. 

Muktu-Der Başkanı Necdet Akay, 1910 ve 1920 yıllara ait pek çok fotoğrafın yer aldı Kültür Evindeki eserlerden bahsederken, dönemin şartlarına göre çok kaliteli fotoğrafların yer aldığını söyledi. Milli Mücadelenin kahramanlarından Erzurumlu Kara Fatma’nın fotoğrafının ise en çok ilgi gören eser olduğunu söyleyen Necdet Akay, “Biz Mudurnulu olarak tarihi ve kültürel alanda övüneceğimiz bir geçmişe sahip olduğumuzun bilincindeyiz. Umudumuz ve beklentimiz, yüreklerimizdeki Mudurnu sevisi hiçbir zaman sönmesin. Biz ‘Mudurnu’ ismini tanınabilir kılmak, zengin tarihi, kültürel değerlerimizi ve coğrafi güzelliklerimizi tanıtmak, tarım alanında ‘organik ürünler yetiştiren ve pazarlayan’ bir konuma ulaşmak derneğimizin en öncelikli amacıdır” diye konuştu. 

Bozulmayan Osmanlı sivil mimarisi örneklerini içinde barındıran ve değişik damak lezzetleri ile Mudurnu ilçemiz 2018 yılında Sakin Şehir (Cittaslow) ilan edildi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir