11 ülke 30 ressam...Bolu bu çalıştaya ev sahipliği yaptığı için çok şanslı

Bolu Koru Otel'de düzenlenen ı 'Cumhuriyetin 100.Yılında Uluslararası Türk Sanatı Çalıştayı Sempozyumu' temalı sanat çalıştayı düzenlenen resim sergisiyle sona erdi.

11 ülke 30 ressam...Bolu bu çalıştaya ev sahipliği yaptığı için çok şanslı
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: Zeynep Sude YAVUZ

Bolu Koru Otel’de 02-09 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Cumhuriyetin 100.Yılında Uluslararası Türk Sanatı Sempozyumu’ temalı sanat çalıştayı sona erdi. Çalıştayın son günü 11 farklı ülkeden çalıştaya katılan 30 ressamın eserlerinden oluşan resim sergisinin açılışı yapıldı. Farklı teknikler ile yapılan birbirinden güzel resimler sergiyi gezenlerin büyük beğenisini topladı. 
 

“YATIRIMCILARIN DESTEK VERMESİ LAZIM”

Koru Sanat ve Eğitim Vakfı kurucularından Prof. Dr. Hasan Biri, gerçekleştirilen uluslarası organizasyon sayesinde Türk kültürünün yaygınlaştırılarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade ederek, bu tarz sanatsal organizasyonlara yatırımcıların destek vermesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Biri,  “Bu organizasyonu hazırlayan bir öğretim üyesi arkadaşımızla birlikte bizim Koru Sanat ve Eğitim Vakfımız Bolu Koru Otel ile birlikte organize edildi. Bu 7. Çalıştay oluyor. Bu güne kadar 7 farklı grupla bu resim çalıştayları 1 tane de seramik çalıştayı yapıldı. Dolayısıyla vakfımızın kuruluş amacına uygun olarak Koru Sağlık ve Turizm grubunun faaliyetleri içerisinde sosyal sorumluluk olarak sanata ve sanatçıya destek adı altında yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında bu uluslararası bir çalıştay oldu.  Gerçekten Amerika’dan İspanya’ya Yunanistan’dan Bosna Hersek’e kadar birçok ülkeden sanat insanları katıldı ve bizde ev sahipliği yapıp misafir ettik onları. Bunun sonucunda da çok geniş, çok kaliteli eserler ortaya çıktı. Bolu’da biz bir turizm faaliyeti yürütüyoruz doğru ama her şeyin ihtiyacı olan kültür ve sanat etkinliklerine tüm yatırımcıların da destek vermesi lazım. Bu farkındalıkta olsun diye uğraşıyoruz. Bolu bunu çoktan hakketmiş durumda. Bolu Koru Otel olarak ev sahipliği yaptığımız bu çalıştayın sonucunda aslında Bolu bölgesinde de benzer çalışmaların yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem benzer çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışmalardaki amacımız Bolu Koru Otel yaklaşık 50 yılı aşkın bir geçmişini ve taşıdığı misyonu sanatla birleştirip sanatçılarla özdeşleştirip onlarla birlikte daha güzel bir geleceği inşa etmek amacıyla bu organizasyonları yapıyoruz. Gerçekten katılan arkadaşlarımız da memnun kaldı. El emeği göz nuru ile sergiledikleri eserleri Bolu’da hızlandırmakta bize keyif vermiş durumda.” ifadelerini kullandı. 

“BOLU'YU KÜLTÜR VE SANAT TÜRÜYLE DE ÖN PLANA ÇIKARMAMIZ GEREK”

Prof. DR. Hasan Biri, Bolu'nun kültür ve sanat yönüyle de ön plana çıkması gerektiğini vurgulayarak,  “Bolu’nun gerçek bir turizm destinasyonu olabilmesi için sadece lüks odalar, binalarla değil başka şeyler yapmak lazım. İnsanlar başka şeyler bekliyor. Değişen gelişen dünyada artık doğa dostu tabiat dostu sanat ve sanatçı dostu yapılar ön plana çıkıyor. Çünkü bunlar şekillendirip yaşamadığınız sürece o şehirlerde kişilik kazandırmıyor. Bugün birçok medeniyetimizi taşıyan tüm fiziki güzellikleri ile yer alan İstanbul’u düşünün. Tarihi birikimidir İstanbul’u İstanbul yapan. Bolu’da böyle bir şehir. Tarihe bakıldığı zaman o kadar çok değeri var ki bizim yaşamamız gereken ve gelecek nesle bırakmamız gereken. Bugün artık Tüm işletmeler doğa ve tabiat dostu. Sürdürülebilir planda tutan, iklim değişiklikleri, karbon ayak izine ayak uydurmuş gelecek nesillerin daha sağlıklı yaşayabileceği türden. Doğayı bırakacaksak sanata ve sanatçıya verdiğimiz destek çok önemli. Bunun için bunu tüm bölgede yaşanabilir hale getirmek gerekir. Tabi bizim bu organizasyonumuz küçük olmasına rağmen içeriği çok büyük bir organizasyon benzer organizasyonlarla Bolu’yu nitelikli turistlerin de tercih ettiği bir turizm destinasyonu haline getirmek ayrı mümkün olacaktır. Bolu’nun sahip olduğu değerler aslında çok geniş bir alana hitap ediyor ki.. Aslında biz Bolu’yu da ön plana çıkaracak tüm kültürel değerlerimizi yansıtacak ve Bolu’nun sadece birkaç başlıkta yer almasını değil de gerçekten derin kültür ve sanat türüyle de ön plana çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Herkese düşen bir sorumluluk var. Yatırımcılara üniversitelere yerel yönetimin mülki idarelerin fikir önderlerinin hepsinin içinde olduğu çalışmalar bölgeyi çok daha farklı bir yere taşıyacaktır. ” dedi. 

“BÜYÜK KÜLTÜR VE BİLGİ ALIŞVERİŞİ OLDU”

Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaybey Karoğlu, kültür ve sanat olmadan ülkenin gelişmeyeceğini belirterek, Türkiye'de bu tarz organizasyonların yaygınlaştırılarak desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Alaybey, “Bolu Koru Otel’in 7. Sanat Çalıştayı çok anlamlı ve önemli. Bunun iki nedeni var. Birincisi Cumhuriyetimizin 100. Yılında olması. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını emperyalistlere dünyada hiç fark edilmemiş ve tahmin edilmemiş bir ders verdikten sonra kurdukları laik, demokratik, sosyal, hukuk devletinin 100. Yılı ve bu kuruluşun temelinde kültür var diyen Atatürk’ün mirası. Bu son derece önemli. İkincisi burada Türk Dünyası Güzel Sanatlar Birliği ile Koru Otel’in ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir büyük bir uluslararası sanat çalıştayı ve Türk Sanatları Sempozyumu’nun çalıştayı. Burada çok değerli akademisyen hocalarımızla beraber bir gün boyunca süren Türk sanatının dünü bugünü ve yarını konuşuldu. Bu e-dergi olarak yayınlanacak. Büyük bir kültür ve bilgi alışverişi oldu. Sanatçılar Amerika’nın, Avrupa’nın bütün ülkelerinden katıldı. Burada her birisi kendi özgün eserlerini ürettiler. Bu Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla gelecek asrında Türk asrı olacağı konusunda bir düşünceniz varsa bunun temeli de kültür ve sanat olmalıdır. Kültür ve sanat olmadan bilim ve teknoloji ile yürümek tek ayakla yürümeye benziyor. Diğer ayakla da desteklenmesi gerekir. Bu anlamda Türkiye’de sanat alanında çok güzel şeyler oluyor. Bunlardan birisi de 7. Si gerçekleşen Koru Uluslararası Türk Sanatları Sempozyumu ve çalıştayı. Buranın bir başka özelliği de şu; ilçe belediyelerimiz yapıyor. Bakanlıklarımız, valiliklerimiz yapıyor. Farklı kuruluşlar etkinlikler gerçekleştiriliyor ama ilk kez bir kuruluşun böyle bir şeye el atması ve sanatı desteklemesi son derece anlamlı ve önemlidir. Özel teşebbüs olmadan kültür ve sanat etkinlikleri gelişmiyor. Rönesans da böylesine özel bir girişimin desteklediği bir hareketle Rönesans ortaya çıkıyor. Bizde de son dönemdeki Batı’daki gelişmelere paralel Koç ve Sabancı grubunda sanatı desteklediğini büyük düzeyler oluşturduğunu hepimiz biliyoruz. Bu noktada en önemli payı da Koru Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı olarak ortaya koyan Prof. Dr. Sayın Hasan Biri’nin burada çok payı var. Çok ciddi bir koleksiyona sahip oldu. Modern Türkiye’nin çağdaş sanatlar profilini oluşturabilecek bir koleksiyona sahip oldu. Bu çok büyük bir kazanım. Bunu Bolu’da gerçekleştirmiş olmanın da ayrı bir anlamı var. Ne mutlu sanatla beraber gidenlere ne mutlu sanata destek verenlere ne mutlu Türk’üm diyene. ” cümlelerini kullandı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir