
Ketçap, domates sosu, tatlı ve ekşi soslar, balzamik sirke gibi şüphelenilemeyen gıdalarda da her ne kadar bilinmese de şeker var. İçilen kahve ve çaylara şeker konulmadığı halde kendi ham maddelerinde bulunan şekeri her gün tüketiyoruz.
Şekerin emilmesi için B1 vitamininin cilt, kas tokuşu, saç sağlığı ve sinir sisteminin işleyişi için fazladan tüketilmeli. Araştırmalar sonucunda şekerin kandaki glikoz seviyelerini arttırarak kişinin protein olan öreksin üretimini azaltarak uyku haline gelmesine sebep olur. Şeker tüketiminin verdiği enerji artışı sizi daha fazla şeker tüketimine iten glisemik bir düşüşe neden olur.
AGE adı verilen ve kimyasal reaksiyona neden olan istenmeyen maddeler, aşırı şeker tüketimi ile proteinlerin birbirlerine bağlanmasına neden olur. Bu istenmeyen maddeler uzun vadede kolajen lifleri ve elastin arasında köprü görevi görür. Destekleyici doku olan dermis daha kırılgan hale gelir, cilt tonunu kaybeder ve kırışıklıklar ortaya çıkar.
Yaşlanma ve kırışıklığa sebep olan bu maddeye karşı önlem almak için yaban mersini, ahududu, böğürtlen, kuş üzümü, narenciye ve kivi gibi tatlı olmayan ancak antioksidan bakımından zengin meyveleri tüketilmeli ve mümkünse yemeklerinizde zerdeçal, kekik, tarçın, karanfil, biberiye, kekik ve zencefil gibi baharatlar ve aromatik otlar kullanılması gerekir. Bu gıdalar, şeker-protein bağlantısını etkisiz hale getirir.
Sık sık tüketilen şeker, kan şekerinin zirve yapmasına neden olarak aniden düşüş yapması kan şekerinin dalgalanmasına ve baş ağrısını artıran kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu durum ise gün içinde çok fazla şeker tüketimi ihtiyacı doğurur.
ŞEKER YERİNE NE KULLANILIR?
Şeker tüketimini azaltmak için en iyi yollardan biri şekeri başka bir maddelerle değiştirmektir. Yapak tatlandırıcı olan stevia, fruktoz ve diğer şeker ikameleri artık evlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yapay tatlandırıcılar dişlerde çürük oluşumunu engellerken kilo kontrolü ve şeker hastalıkları gibi problemleri olan kişiler için iyi bir alternatif oluşturur. Yoğun tatlandırma özellikleri olan bu tatlandırıcılar bazen doğal maddelerden yapılan şeker ikameleridir. Bu tür maddeler kalori değerlerinin neredeyse sıfır olması sebebi ile oldukça faydalıdır.
Meyve sebzelerde bulunan şeker alkoller olarak da bilinen fakat ismine rağmen alkol içermeyen polioller, yapay tatlandırıcılarla aynı avantaja sahip olmalarına rağmen tatlandırıcılardan daha fazla tatlandırılmazlar ve kalori içerirler.
Bu maddelerin yanı sıra doğal tatlandırıcılar da mevcuttur. Doğal tatlandırıcılar, içeceklerinizi tatlandırmak, tatlı pişirmek vb. için kullanabileceğiniz sofra tatlandırıcıları fruktoz, bal, şeker kamışı, keşiş meyvesi, agave şurubu, akçaağaç şurubu ve stevyadır.