
Yaz meyvelerinden biri olan karpuz, yaz mevsiminin vazgeçilmez ve sıklıkla tüketilen meyvelerinden biridir. Su ve şekerden meydana geldiği düşünülse de karpuz, besin değeri ve kalori bakımından epeyce zengin bir meyvedir. Karpuzun içeriğinde pek çok vitamin ve mineral bulunur.
KARPUZUN FAYDALARI
- İçeriğinde lif olmasından ötürü, bağırsakları çalıştırır.
- Gün içerisindeki bedenin ihtiyacı olan meyve gereksinimini karşılar.
- İçeriğinde su bulunmasından ötürü, gün içerisinde tüketilmesi gereken sıvının belli bir bölümünü karşılar.
- C vitamini ve folik asit açısından zengindir. C vitamini, hastalıklara karşı koruma sağlayan en önemli antioksidan vitaminleri içerisinde bulunur.
- Kırmızı renkli meyvelerin içerisinde likopen ve antosiyanin yüksektir. Bu bileşenler; kalp krizi, kalp hastalıkları ve bazı kanser çeşitlerine karşı koruma sağlar.
- Kırmızı meyveler, inflamasyonu azaltarak, antioksidan özellikleri bulunan bazı flavonoidler içermektedir. Bu yüzden karpuzun, hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunur.
- Karpuzun az bilinen bir başka faydası ise; kansere karşı koruyucu etkisi olduğudur. Karpuz, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücudu kansere karşı korumaktadır.
- Karpuz; böbreklerin işlevlerini doğru bir şekilde getirmesine yardımcı olur.
Karpuz, içerisinde bulundurduğu vitaminler gereğince epey zengin bir meyvedir. Karpuzun içerisinde A, C, B1, B3, B5, B6 ve B92 vitaminleri bulunur.
ŞEKER HASTALARI DİKKATLİ TÜKETMELİ
100 gramlık bir karpuzun içerisinde bulunan şeker oranı; 10 gramdır. Karpuzun içerisinde bulunan bu miktardan ötürü, şeker hastalarının karpuzu doğru bir şekilde tüketmesi gerekir. Bununla beraber şeker hastaları, karpuzu hekimlerine danışarak tüketmelidir.
KARPUZ DOZUNDA TÜKETİLMELİ
Karpuz; normal dozunda tüketildiği zaman çok az yan etkisi bulunan bir meyve türüdür. Ancak aşırı karpuz tüketimi sonrasında belli başlı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları:
- Karpuzun aşırı tüketilmesi sonucunda gaz oluşumu oluşabilir. Karpuzun gaza neden olmaması için normal porsiyonlarda karpuz tüketmek gerekir.
- Karpuzun en önemli yan etkileri içerisinde ishale yol açması olarak tanımlanabilir.
- Karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesi sonucunda kan basıncı seviyesini düşebilir.
- İçeriğinde bol miktarda şeker bulunan karpuz, kilo alımına sebep olabilir.
- Karpuz; şeker hastası olan bireylerde problemlere neden olabilmektedir. Şeker hastalığı olan bireyler, karpuz tüketmek istese, mutlaka olarak hekimlerine danışmalıdır.
- Bütün bu yan etkiler, karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesiyle beraber ortaya çıkabilecek olan durumlardır. Karpuz, bilhassa sık bir şekilde tuvalete çıkan bireylerde tüketildiği zaman, tuvalete çıkma oranını daha fazla arttırır. Bu olumsuz etkilere karşılık, karpuz tüketimine dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.