Hangi besinler alerji yapar?

Hangi besinler alerji yapar?
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

Besin alerjisi nedir?
Besin alerjisi; bağışıklık sisteminin yabancı madde olarak tanımladığı bir maddeye karşı vücudun tepkisi olarak tanımlanabilir. Meydana gelen reaksiyonlar genellikle yemekten sonraki ilk 2 saat içinde kendini gösterir. Her yiyecek alerjiye neden olabilir, ancak düzenli olarak yenen yiyeceklere alerji daha yaygındır

Hangi gıdalar alerjiye neden olabilir? 
Bazı gıdalar özellikle çocukluk döneminde alerjik reaksiyonlara neden olurken bazıları ise ömür boyu sürebilir. Bu noktada alerjiye neden olan ana faktör, esas olarak gıdadaki protein yapısıdır. En yaygın alerji fıstık alerjisidir.

Alerjiye en sık neden olan diğer besinler nelerdir? 
Çilek, çikolata, bal, ketçap, mayonez, tahıllar, süt, margarin, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, yaban mersini, domates, fındık gibi kabuklu kuruyemişler… Tahıllardaki glüten işlenmiş gıdalarda en fazla bulunan katkı maddesidir ve alerjiktir. İnel sütünde bulunan kazein proteini ayrıca alerjik ve kanserojendir.

Besin alerjisinin belirtileri nelerdir? 
Burun tıkanıklığı, hapşırma, geniz akıntısı, gözlerde sulanma, damak kaşıntısı, ciltte kaşıntı, yanma, kızarıklık, kurdeşen, dudaklarda ve göz kapaklarında şişme, nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük, karın ağrısı, kusma, düşük tansiyon, baş dönmesi. Besin alerjilerinde nadir de olsa anafilaksi meydana gelebilir. Anafilaksi, farklı organ ve sistemlerin aynı anda neden olduğu ciddi ve hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur. Buna neden olan maddelerin küçük bir kısmı bile çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Özellikle besin alerjisi olan ve aynı zamanda astımı olan kişilerde daha şiddetli reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Besin alerjisi nasıl teşhis edilir? 
Besin alerjisinin sağlıklı bir şekilde teşhis edilmesi zor olabilir, bu nedenle deneyim gerektiren bir süreçtir. Özenle yapılmayan işlemlerin sonucunda yanlış teşhis nedeniyle hastanın gereksiz diyet yapması söz konusu olabilir. Hastalık öyküsü tanıda en önemli adımdır. Yenilen besinin içeriği ve miktarı, semptomların ne zaman ortaya çıktığı ve düzeldiği ve daha sonrasında benzer reaksiyonların olup olmadığı bilinmelidir. Tükettiği besinlerin ayrıntılı bir kaydını tutmak, teşhis sürecine yardımcı olur. Besin alerjisinde, semptomların özellikleri ve zamanlaması izlenecek teşhis prosedürü için önemlidir.

Besin alerjisi nasıl tedavi edilir? 
Besin alerjilerinin kanıtlanmış bir tedavisi yoktur. Hastanın alerjisi olan gıdalardan kaçınması, reaksiyonu önlemenin tek yoludur. Besin alerjisi olan kişilerde hafif reaksiyonlar için bazı ilaçlar kullanılabilir.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir