
Yaz aylarının gelmesiyle beraber yüksek albenisi ile pazar tezgahlarında yerini alan Kiraz, kolesterol ve kan şekerini dengeler, vücudu toksinlerden arındırır. Çekirdeği ve sapı da en az kiraz kadar faydalı. Genelde sapını ve çekirdeğini atmayı tercih edenler için kiraz sapının sağlığa etkilerini bilmekte fayda var.
KİRAZIN FAYDALARI
- Vücudumuzu toksinlerden arındırır.
- İçerdiği antioksidanlar kansere karşı koruyucudur.
- Kolesterol ve kan şekerini düşürmeye yardımcıdır.
- A, B, C vitamini, magnezyum ve kalsiyum açısından zengindir.
- İçerdiği A vitamini ile cildimizi güzelleştirir, çocuklarda büyümeye yardımcıdır.
- Yüksek pektin ve çözülebilir lif sayesinde, kolesterolü düşürücü etki gösterir.
- Fosfor zengini kiraz sinir sistemini güçlendirir, sakinleştirme özelliği vardır.
- Gut ve romatoid artrit gibi eklem rahatsızlığı olanların kiraz tüketimi, ağrılarını azaltabilir.
- Kirazın sapları idrar söktürücüdür.
- Kabızlığı önlemede etkilidir.
- Bağışıklık sistemi fonksiyonunda önemli bir yeri olan melatonin içerir.
KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kirazların çekirdeklerini ve saplarını atmamak, sağlık için ucuz ve faydalı bitki çayları ortaya çıkarabilir. Genellikle bunlar en vitamin yüklü kısımlardır ve vücut üzerinde gerçekten faydalı etkileri olabilir.
Özellikle ödem atmasının yanı sıra idrar sökücü etkisi sayesinde kiraz sapı çayı çok sayıda rahatsızlığın önüne geçiyor. Peki kiraz sapı çay nasıl hazırlanır?
Bir bardak kaynamış suya 20 ila 25 adet arasında kurtulmuş kiraz sapını ilave edelim ve kısık ateşte 3-4 dakika civarında kaynattıktan sonra güzelce süzün. Bir hafta boyunca günde 1 bardak tüketmeniz yeterli olacaktır.































