BOLU'NUN ŞELALELERİ

Şelale, çavlan ya da çağlayan, akarsu yatağının dike yakın bir biçimde aniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısıma şelale denir. Şelaleler doğanın en güzel ve en ilham veren harikaları arasında sayılırlar. Yukarıdan dökülen suyun akışını izlemek, suyun çıkardığı sesi dinlemek insanı rahatlatır. En önemli doğal güzellikler arasında yer alan şelaleler insana doğa içerisinde farklı bir ortam sunar, serinletir, hatta büyüler.

BOLU'NUN ŞELALELERİ
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: METİN FERAH

Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan 8.323 kilometrelik yüz ölçümünün %64'lük bölümü ormanlarla kaplı olan Bolu İli'nde 200'ün üzerinde göl, 370 yayla 10 adet kamyon, 46 adet çay ve dere ile yaklaşık olarak 20'ye yakın çavlan, çağlayan ve şelale mevcut. Bolu genelinde bulunan şelale, çavlan ve çağlayanlar Türkiye'nin tanınmış ve ün yapmış şelaleleri arasında yer almasa da, etrafında mesire yeri ve piknik alanları bulunmasa da görülmeye değer doğa güzellikleri olarak ilgi çekiyor.

 

Bolu'nun en görkemli şelalesi olan Köroğlu Şelalesi, Boztepe'den beslenen sularıyla yılın 12 ayı görkeminden pek bir şey kaybetmiyor.

 

Bolu'nun Göynük İlçesi'ne bağlı olan ve Bolu'ya 120 kilometre mesafede bulunan Soğukçam Köyü'ndeki Su Harladı Şelalesi, Bolu'nun Gökçesu Beldesi'nde bulunan Küçük Kuz, Büyük Kuz Şelaleleri, Dörtdivan'daki Darkaya Şelalesi, Yedigöller'de bulunan şelale, Köroğlu Dağı'nın eteklerinde bulunan Karlıtepe Şelalesi, Mengen Pazarköy'deki Kadılar Şelalesi, Karadere Şelalesi, Köroğlu Dağı'nın kuzey yamaçlarında bulunan Körkız Şelalesi, (Muhammet Tarhan tarafından Köroğlu ismine nazire olarak Körkız adı verilmiştir). Kıbrısçık'taki Mondu Şelalesi, Çepni Yaylası'nın kuzey batısında kalan Su Uçtu Şelalesi, Başalan Yaylası'ndaki Yeşiller Şelalesi ile Karca Köyü'nde bulunan Şarşar Şelalesi'nin suları, yaz aylarında azalış gösterse de her her mevsim su bulunuyor.

 

Fosil Ormanı Şelalesi, Su Sızdı Şelalesi, Göynük yakınlarındaki Sarıkaya Şelalesi, Gökçesu Şahbazlar Şelalesi, Dokumacılar Köyü'nde bulunan Saklı Şelalesi'nin suları, bahar aylarında coşkulu aksa da yaz aylarında oldukça azalışı gösteriyor.

 

Doğanın en güzel ve ilham veren harikaları arasında şelaleler sayılabilir. Sadece yukarıdan dökülen suyun durmaksızın akışını izlemek, Dökülen suyun çıkardığı coşkusu sesi dinlemek bile öyle huzur verici ki insan doğaya saygısını sunmadan edemiyor.


 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir