
Kış aylarında manav ve tezgahların vazgeçilmez meyvesi ayva, sağlığa oldukça faydalı bir meyvedir. Gülgiller familyası içinde bulunan ayva, hem mineral açısından hem de vitamin açısından zengin , uzun süreli tokluk hissi ile zayıflama sürecinde olan kişiler tarafından da sıklıkla tüketilir.
Ayvanın Faydaları
- Ayva taze yenileceği gibi haşlanarak da tüketilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde kusma ve mide bulantılarına iyi gelir. Bu yüzden hamile kadınlar gebelik döneminde haşlanmış ayvayı tüketebilir.
- Ayvanın içerisinde C, A, E , B1 ve B2 vitamini bulunur. Bu vitaminlerin yanı sıra pektin içeriği ile de faydalıdır.
- Alerjen hassasiyetine iyi gelir.
- Göz sağlığı ve hastalıkları için fayda sağlar.
- Ayvanın kendisi kadar tohumlar da cilt sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Egzama, yanık ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.
- Kış meyvelerinden biri olan ayvanın antioksidan özelliği bulunur. Bu antioksidan kaynağından dolayı bağışıklık sistemini düzenler ve vücuda direnç verir.
- Mide rahatsızlığı yaşayan kişiler tüketimi tercih eder. Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
- Cildi radyasyona karşı koruyabilir.
- Kalp salığına iyi gelir.
- Karaciğeri kuvvetlendirici özelliği bulunur.
- Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
- Kış aylarında öksürük sorunlarına iyi gelir.
- Basura iyi gelir.
- Ayvadan elde edilen şurup kanama ve ağrıları azaltır.
- Kalorisi düşük, lif oranı yüksek olduğu için zayıflamak isteyenler tarafından tüketilebilir.
Ayvanın Zararları
Ayvayı gereğinden fazla tüketmek dolaylı yollardan yan etkilere yol açabilir. Özellikle fazla tüketmek ishale neden olabilir. Ayva lif yapısı ile tokluk hissi vereceği için kilo alımını yavaşlatacaktır. Kilo almaya çalışan kişiler ayva tüketimi yerine başka meyveleri tercih etmelidir.































