Antioksidan içerin besinler sağlık açısından oldukça önemlidir. Antioksidan içeren besinlerin vücudu gençleştirdiği bilinir. Peki bu besinler nelerdir ?
1-BİTTER ÇİKOLATA
Çikolatalar arasında antioksidan özelliği en etkili olan tür bitter çikolatadır. Kakao ağacının tohumlarından yapılan bitter çikolata, antioksidanların en iyi kaynaklarındandır. Vücuttaki toksinlerin hızlıca atılmasına yardım eder ve kan şekerini dengeler. Kalp hastalıkları riskini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca serotonin hormonu sayesinde depresif ruh haline iyi gelir.
2-CEVİZ
Omega 3 değeri yüksek bir besin olan ceviz yüksek bir antioksidan kaynağıdır. Kalbe giden damarları rahatlatır ve yağlanmayı önler. Kanser riski olan kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Barındırdığı yüksek antioksidan sayesinde kalp krizi riskini azaltır.
3-YABAN MERSİNİ
Yaban mersini antioksidan bakımından oldukça zengin bir diğer besindir. Kan şekerini düzenler ve tüm vücutta detoks etkisi yaratır. Kuvvetli bir bağışıklık sistemine kavuşmak için etkili bir besindir. Doğal bir antibiyotik olduğundan idrar yolları enfeksiyonları gibi iltihaplı rahatsızlıklara iyi gelir.
4-ÇİLEK
C vitamini değeri açısından zengin olan çilek, yüksek antioksidan maddeler içerir. Vücuttaki nem dengesini korur ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Cilde ve organlara oldukça faydalır, şeker oranı düşüktür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıkların iyi gelir. Sakinleştirici etkisi ile stresi azaltır.
5-ENGİNAR
Karaciğer, kalp dostudur ve C vitamini değerleriyle hastalıkları iyileştirir. Zeytinyağlı enginar kalp sağlığına iyi gelir. Sigara içen bireylerde vücutta biriken nikotin seviyesinin azalmasına yardımcıdır. Kalp kasını güçlendirir, üre seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
6-KURT ÜZÜMÜ
Antioksidan oranı en güçlü bitkilerden biridir. Çinko, kalsiyum, selenyum, fosfor vb. mineraller bakımından oldukça zengindir. Hastalıklara karşı direnç artırıcıdır. Zamanla oluşan göz hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Kurt üzümü, beta-karoten sayesinde cildi güzelleştirerek, cilt sağlığını iyileştirmede etkili olur. Aynı zamanda cildin tahrişini azaltarak güneşin yarattığı zararlı UV ışığı etkilerini önler.
7-AHUDUDU
Ahududu, etkili antioksidan besinlerdendir ve damarlardaki yağlanmayı temizler. Karaciğer detoksu için önerilir. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hazmı kolaylaştırır ve iştahı açar. Vücuda enerji ve zindelik veren bir yapıya sahiptir.
8-KALE OTU
Kale otu, çeşitli antioksidanlar içerir. A, C ve K gibi vitaminler ve çeşitli B vitaminleri içerir. Magnezyum, kalsiyum, manganez, bakır, potasyum, demir, fosfor ve protein gibi besin maddelerine de sahiptir. Güçlü dişler ve kemikler için bol kalsiyum içerir. Kalp hızını ve kan basıncını kontrol eder.
9-FASULYE
Fasulye, en iyi bitkisel antioksidan kaynaklarından biridir. Özellikle kırmızı ve siyah fasulye en yüksek antioksidana sahiptir. Lif derecesi yüksektir ve bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olur.
10-KIRMIZI PANCAR
Kırmızı pancar, içeriğindeki betalainin maddesi nedeniyle güçlü bir antioksidandır. Serbest radikallerle savaşır, kanser riskini azaltır. Kalbi, beyni ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemini düzenleyen güçlü bir lif kaynağıdır.
11-ISPANAK
Yeşil yapraklı sebzelerin antioksidan özelliği güçlüdür, ıspanak da bunlardan biridir. Bağırsaklarındaki parazitleri ve enfeksiyonları temizler. Vücuttaki toksin madde oluşumunu önler. Vücudun gribe karşı direncini arttırıyor. Ayrıca uzun süre tok tuttuğu için kilo verme sürecine destek oluyor.