YURDAER KALAYCI KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ AÇILDI

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: ZEYNEP SUDE YAVUZ

GÖRÜNTÜ: CENNET ÇAKAN

Bolu’nun ikinci sanat galerisi olma özelliğini taşıyan Yurdaer Kalaycı Kültür ve Sanat Merkezi, Bolulu Ressam Mehmet Yücetürk’ün “Baş Yapıtlar Sergisi” ile sanatseverlere kapılarını açtı. 

Kendi adını taşıyan sanat merkezi hakkında bilgiler veren Bolu'nun tanınmış isimlerinden Yurdaer Kalaycı, merkezin Bolu'nun kültür ve sanat hayatına önemli katkılar yapmasını umut ettiğini söyledi. Sanata olan ilgisinden dolayı böyle bir merkezi açmaya karar verdiğini de vurgulayan Kalaycı, sanatsal yeteneğini ilkokul öğretmeninin fark ettiğini ifade etti. 

“ÖĞRETMENİM BANA FARKETTİRDİ”

Resime olan yeteneğini ilkokulda öğretmeni sayesinde farkeden Yurdaer Kalaycı, her şeyin iki tane kiraz resmi çizmekle başladığını söyledi. Yeteneği keşfedildikten sonra  çok resim yaptığını ve bu sayede ressam olduğunu dile getirdi.

“HAYATIN TAMAMI VE FELSEFE”

Eserlerini ortaya çıkartırken hayatın tamamından, felsefe ve düşünceden yola çıkarak aklındaki sorulardan esinlendiğini ve bu soruları arı kovanına benzettiğni söyledi. Kalaycı cümlelerinde, “Etkilendiğim her şeyi kendi kafamda yoğurup ifade etmeye çalışıyorum. Herkes nasibi kadar alıyor.” ifadelerine yer verdi.

“SANAT VE SANATÇIYA DEĞER VERİLMEDİĞİ TOPLUMDA GELİŞİM ZORDUR”

Sanatın değerlendirilmediği ve sanatçıya değer verilmediği toplumlarda, toplumsal ve medeni gelişimin zor olduğunu öne süren Kalaycı, Toplumumuzda da  bu zorluğun yaşandığını dile getirdi. Ek olarak dünyadaki tek mermerden yontulmuş Atatürk heykelini yaptığını da ekledi.

Ressam Mehmet Yücetürk'ün Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olan en küçük kızı Prof.Dr. Elif Yücetürk, babasının eserlerinden oluşan serginin Bolulu sanatseverlerle buluşmasından dolayı çok mutlu olduğnu söyledi. Prof. Dr. Elif Yücetürk, “Kardeşlerimizle birlikte babamızın koleksiyonunu koruyoruz, bakımını yapıyoruz ve sergiler açıyoruz. Kendi akademik çalışmalarımın yanısıra bu faaliyetleri yapıyor olmak hayli zor olsa da evlat olarak  sorumluluklarımızı yerine getiriyouz.” dedi.

“ULUSLARARASI SERGİLER AÇTI”

Elif Yücetürk, babası Mehmet Yücetürk’ün Bolu ile sınırlı kalmadığını, yurt içinde ve yurt dışında sergiler açtığını belirterek ilk sergisini İstanbul, Beyoğlu Halkevinde açtığını söyledi. Mehmet Yücetürk’ ün eserlerinin ülkemizde resmi ve özel koleksiyonda sergilendiğini , resmi koleksiyonlara örnek olarak başta Cumhurbaşkanlığı , Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve birçok resmi kurumda yer aldığını belirtti. Yurt içinde ve yurt dışında ödüller alan Yücetürk’ün eserlerinden biri bu galeride sergilenerek konuklara tanıtıldı.

Sergiye katılan konukların arasında  Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerafettin Çilkara, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Bolu Fen Lisesi öğrencileri, eser sahipleri, akademiyenler ve eğitimciler yer aldı.

Sanatseverler, Yurdaer Kalaycı Kültür ve Sanat Merkezi'nde Ressam Mehmet Yücetürk'ün 1996’dan beri sergilenmeyen “Baş Yapıtlar Sergisi”nin yanı sıra, 441 adet tuval, karikatür, ve eskizi görebilirler. 

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir