YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİNE TALEP ARTIŞI

Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangın faciasının ardından vatandaşlar, yangınla ilgili tedbirlerini arttırmaya başladı.Bu kapsamda yangın söndürme tüpünün nasıl kullanılacağı, yangın anında neler yapılabileceğini Esanadolu Yangın ve Güvenlik Sistemleri Kurucusu Halil İbrahim Bekçi ve Yangın Söndürme Eğitmeni Cevdet Sayar anlattı.

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

Haber: Elif Su ARSLAN, Yasemin GÜLDEMİR, Yağız Ekmen

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın faciasının ardından birçok vatandaş yangın tedbirlerini arttırmaya başladı. Vatandaşların yangın ile ilgili nasıl tedbirler alabileceğini, yangın tüplerinin hangi durumlarda ve nasıl kullanılabileceği hakkında Esanadolu Yangın ve Güvenlik Sistemleri Kurucusu Halil İbrahim Bekçi ve yangın söndürme eğitmeni Cevdet Sayar bilgi verdi.Firma sahibi Halil İbrahim Bekçi, yangın söndürme tüpü alırken dikkat edilecek noktaları anlattı. Bekçi, “Öncelikle, firmanın bu işi yapabilmek için gerekli belgeleri var mı? Bu işi yapabilmesi için TSE hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor. Öncelikle belgesine dikkat etmeli. Gerekirse internetten TSE sayfasından araştırma yapabilir.
Tüp satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var: Tüpün üzerinde markası, TSE, CE belgesi, üretim tarihi gibi bilgilerin bulunması gerekiyor. Eğer bu bilgiler mevcutsa ve firmanın yetki belgesi de varsa, gönül rahatlığıyla alınabilir. Mevzuata göre tüpler dört yıl içinde doldurulabilir deniyor, ancak bu dört yıl kesin bir garanti süresi değildir.” diye konuştu.

“SON ZAMANLARDA TALEPTE BÜYÜK BİR ARTIŞ YAŞANDI”

Yangın faciasının ardından yangın söndürme tüplerinin satışında artış yaşandığına dikkat çeken Bekçi, “Kartalkaya Grand Kartal Otel’de çıkan yangın faciasının ardından yangın tüpleri ve yangın söndürme sistemlerine yönelik talepte büyük bir artış yaşandı. Keşke böyle bir olay olmasaydı. Keşke bu kadar büyük bir artış yaşanmasaydı. Biz zaten rutin işlerimize devam ediyorduk, ancak denetimlerin artması ve sıklaşması nedeniyle tüm firmalar, oteller, fabrikalar, okullar bir anda yüklenince iş hacmi ciddi şekilde yükseldi.” dedi.
Bekçi ayrıca, olaylar yaşandıktan sonra değil önce önlem alınmasına dikkat çekti. 
Yangın sınıfları hakkında da bilgi veren Bekçi, “Yangınlar A, B, C, D, E olmak üzere sınıflara ayrılır ve her sınıf için özel yangın söndürücü kimyasallar bulunur. Katı, sıvı ve gaz yangınlarına özel söndürücüler vardır. Bazı söndürücüler üç sınıfta da kullanılabilir. Ancak örneğin: A sınıfı yangınlar (katı madde yangınları) için özel söndürücüler, B sınıfı yangınlar (sıvı madde yangınları) için özel söndürücüler, B ve C sınıfı yangınlar için yine farklı özel söndürücüler kullanılmalıdır. Özellikle mutfaklarda çıkan yağ yangınları için F sınıfı potasyum bazlı söndürücüler kullanılır. Bunlar su bazlı değildir ve mutfak yangınları için özel olarak üretilmiştir. Yanlış cihaz kullanımı sakıncalıdır. Elektrik yangınları için HFC gazlı yangın söndürücüler kullanılır. Bu gazlar sadece yangın bölgesini söndürerek diğer parçalara zarar vermez. Evlerde bulunması gereken en az 6 kg KKT (kuru kimyevi toz) yangın söndürücü bulundurulmalıdır. Ayrıca Bina kat boşluklarında metrekareye göre 6 kg KKT yangın söndürücü tüpü konulmalıdır. Elektrik panoları için karbon bazlı (B, C sınıfı) yangın söndürücüler kullanılmalıdır. Otellerde mutlaka sprinkler sistemi (otomatik su söndürme sistemi) olmalıdır. Bu sistem 68°C’ye ulaşıldığında devreye girerek yangın tespit edilen noktada otomatik olarak söndürme işlemi yapar. Bunlara ek olarak, yangın algılama ve alarm sistemleri de büyük önem taşır. Örneğin, adresli yangın sistemlerinde her oda kodlanır ve güvenlik birimlerine bildirim gider. Örneğin, “3. kat, 105 numaralı oda” şeklinde bir uyarı alındığında güvenlik ekibi hızla müdahale edebilir. Mutfaklarda, özel yangın söndürme sistemleri zorunludur. Ayrıca Yangın kapıları ve merdivenleri olmalıdır. Acil çıkış yönlendirme ve aydınlatma sistemleri bulunmalıdır. 500 metrekarede bir yangın dolabı bulunmalıdır. Kazan dairelerinde kullanılan yakıt türüne göre 50 kg kapasiteli tozlu veya köpüklü yangın söndürme cihazları olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir