Ölümü gösterip sıtmaya razı bırakıyorlar!

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: ECE SİDİLLİ-CİHAN SAKAOĞLU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ardından Millete Sesleniş konuşmasında 1 Haziran itibarıyla uygulanacak kademeli normalleşme takvimini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre “Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleri sabah saat 07.00 ile akşam saat 21.00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecek, saat 24.00’e kadar da paket servisini sürdürebilecektir. Bu mekânlarda, sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilmeye devam edilecektir. Yaklaşık 1,5 aydır faaliyetlerine ara vermiş olan kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler, belirlenen kurallar çerçevesinde, pazar günü hariç sabah 07.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında, yarından itibaren çalışabilecektir” ifadeleri yer aldı. Alınan karar sonrası kepenklerini açan esnafa açılma kararını getirilen kuralları sorduk işte TV Bolu mikrofonuna esnafın verdiği tepkiler

ÇOK SIKINTILI ZAMANLAR GEÇİRİYORUZ

Fırat Yılmaz (520 Kafe)

Biz bu konularda en çok mağdur olan sektörlerden bir tanesiyiz sürekli turizmi de bunun içine katıyorlar ama değil. Öyle bir duruma geldik ki ne açıldığıma seviniyoruz ne de yarın kapattıklarında üzüleceğiz, heyecanımızı kaybettik. Bu tam bir açılma değil çünkü insanlar kafelere neden gelirler? Akşam bütün işleri bittikten sonra konuşmaya sohbet etmeye gelirler. Ölümü gösterip sıtmaya bile razı bırakıyorlar insanı şu an buna bile razıyız. Gerçekten çok sıkıntılı zamanlar geçiriyoruz aylarca kapalı kaldık ve insanlarda söyle de bir yanlış algı var mesela biz kafeyiz ve bu hibe falan bahsettiklerinde biz o desteklerden çok az faydalanıyoruz. Sebebi şu: bizi kafeterya olarak kabul ediyorlar her ne kadar kafe olsak bile gel al servisi kullanarak kendimizi idame ettirmemizi istiyorlar fakat biz döner satmıyoruz. Sonuç olarak kahve ve çayı da paket servis ya da gel al olarak yapmayı uygun bulmuyoruz. Dolayısıyla bu süreçten çok mağduruz. Bekliyoruz bakalım. 

YARIN NE OLACAĞINI BİLEMİYORUZ

Sürekli denetim halindeyiz Belediye’ye olan borçlarımızı 31 Mayıs’a kadar ödenmesi istendi. Bizlere hiçbir şekilde yapılandırma taksitlendirme gibi bir durum olmadı. Kan ağlar bir vaziyette dükkânlarımızın kapılarını açtık fakat yarın ne olacağını bilemiyoruz. Sanki her şeyin sorumlusu biziz gibi algılandı. 3 ay boyunca kapalıydık harita yine kırmızıya döndü. Biz denetlenebilirken arkadaşlarımız diyor ki bir masaya 2 kişiden fazla oturtamazsın 4 masalı olan bir işletme 8 kişi akşama kadar burayı akşama kadar idare edemem. Bir AVM’ye gittiğinizde tişörtleri bile insanların birinin giydiğini diğeri giyerken ben onların doğru olduğunu söylemiyorum ama çalışma saatlerimiz uzatılsın. En azından geçmişteki mağduriyetlerimiz toparlansın. Biz şu an başladığımız yerde değil çok daha gerideyiz. Dün itibariye biz açılacak mıyız? Açılmayacak mıyız? Bilmiyorduk bir sürü malzeme alıyoruz ve bunların arasında bozulacak olanlarda var. Bunların hepsine para veriyoruz ve birdenbire diyorlar ki sizi yarın kapatıyoruz.  Beklentilerimiz tabi ki bu sürecin son bulması ve okulların açılması ama bu süreç nasıl işler 15 gün sonra tekrar kapatıyoruz dediklerinde hiç şaşırmam. Açıkçası bir beklentimiz yok sadece günü kurtarıyoruz. Devletin ve belediyenin her kurumuna güvensiziz siniri alınmış et gibiyiz. Şu an kapatsalar da umurumuzda değil, açsalar da umurumuzda değil. Üzülmüyoruz üzülsek de kime anlatacağız derdimizi? Aylarca kapalıydık hiçbir devlet kurumu, hiçbir partinin devlet başkanı gelmedi bize. Onlar zaten kendi dünyasında. Dolayısıyla bir beklentimiz yok günü kurtarıyoruz. Okullar açılmadan dolayısıyla pandemi bitmeden bir yola gireceğimizi zannetmiyorum. Karşı taraf satılık, yan taraf satılık insanların artık dayanacak gücü kalmadı, bizde uzatmaları oynuyoruz.

BİR BUÇUK YILDIR ÇOK ÇİLELER ÇEKTİK

Zeynep Esra Kumurkan ( Bolu Gözlemecisi)

Saatleri kıstılar. Biz isteriz ki saat gece ikiye kadar açık olalım. Zaten memurun, çalışanın işten çıkış saati saat 6 da 7 de oluyor fakat bizim dokuza kadar açık olmamız onlar için de bizim için de bir şey ifade etmemiş olacak. İnsanlar bu kapanmalarla birlikte zaten evlerden bunalmış durumda. Yaz sıcağında da eğer saatler daha da gevşetilse rahat bir şekilde müşterilerimizi bizler de ağırlamak isteriz. Tüm esnaf bunu istiyor. Bir buçuk yıldır çok çileler çektik. Masalara sınırlama konuldu. İki kişi üç kişi oturtulacak dendi. Bir aile geldiğinde o kişileri ayırmak, ya da toplu gelindiğinde masaları ayırmak bize tuhaf geliyor açıkçası. Bu süreç hepimizi etkiledi. İnişli çıkışlı bir süreç yaşayacağız haziran ayından pek bir beklentimiz yok. Ama bir şekilde ekonominin hareketlenmesini istiyoruz. En büyük isteğimiz saatlerin daha da rahatlaması.

BİR DAHA KAPANMA OLMASINI İSTEMİYORUZ

Suat Erol (Ado Playstation)

Uzun süredir kapalıyız zor süreçler atlattık. Devletin yardımları oldu fakat bu işletmelerimizi idame ettirmek açısından yeterli olmadı. Diğer esnaf arkadaşlar da aynı şekilde düşünüyor bizimle. Tam açılma deniyor ama kısıtlı sayıda müşteri alabiliyoruz ancak. 15 makine ile çalışıyoruz fakat en fazla 7 kişi kabul edilebiliyor. Öğrencilerin olmaması da işimizi zorlaştırıyor. Temennimiz hem okulların açılması ve öğrenci kitlemizin arttırılması. Bir daha kapanma olmasını istemiyoruz ve korkuyoruz. 14 nisandan beri sıkıntılar yaşadık. Borçlar birken beşe çıktı. Bu saatten sonra da her şeyin yoluna girmesini istiyoruz, bekliyoruz.

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir