"KADIN OLMAK ZOR"

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Haber: Elif ŞENTÜRK

Kamera: Barış ESKİCİOĞLU

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadına seçme ve seçilme hakkı verdikten sonra bütün Dünya'da kutlanmaya başladı. Peki, kadınlara ne kadar değer veriliyor? Kadınlar haklarını ne kadar kullanabiliyor? Kadınlara sorduk. İşte cevaplar:

Ayşin Ünver Akgöz/Yazar

Türkiye'de diye kısıtlama yapmak istemiyorum. Dünyada kadın olmak ikinci sınıf vatandaş olmak demek. Yani Türkiye'yi özellikle doğu ülkelerini ele alırsak daha çok evdeki kullanmadığı değersiz bir eşyası gibi malı gibi ona sahipmiş gibi hissediyor erkekler. Erkek egemen toplumlarda da bu çok fazla yaşanıyor. Avrupa bunu bir nebze aşmış ama biz daha yolun başındayız. Yeni kanunlar var, kadına şiddetle ilgili. Bunlar kadının şiddete uğramasını engellemiyor daha sonrası için konulmuş kanunlar. Öncelikle kadının şiddete uğramadan, bir erkeğin ona şiddet uygulamayı düşündüğü anda caydırıcı olacak kanunlar konulması gerekiyor. Önceliğimiz bu olmalı. Kadın olmak zor.

Zehra Sarıaslan/Öğrenci

Çok şey düşünüyorum öncelikle. Şunu söylemek istiyorum. Bugün dünya kadın hakları günü ama dün bir kadınımız daha öldürüldü maalesef, çok üzülerek söylüyorum. Şu zaman da 2019 yılındayız 2020 yılına gireceğiz ama ne değişiyor, hiç bir şey değişmiyor. Kadın hakları evet bugün bir kadın hakları verildi ama bugün kadın hakları kullanılabiliyor mu? Bu tartışılabilir bir durum. Bugün kadınlar öldürülüyorsa bence en baştakiler devlet iktidar olmak üzere kadın haklarını sorgulamalılar diye düşünüyorum. Üzülerek söylüyorum günün anlam ve önemi yitirilmiş bir durumda ama ne mutlu ki bu hak bugün bize verildi.

Zuhal Toker Işın/Chp İl Kadın Kolları Başkanı

5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün. Bize bu hakları veren Atatürk'ü saygı ve minnetle anıyorum. Bu haklar verildi, biz bu hakların ne kadarını kullanıyoruz? Önemli olan bu. Ben yeterli bulmuyorum. Kadın temsilinin çok az olduğunu düşünüyorum. Mecliste birçok yerde her alanda çok eksiğiz. Ayrıca böyle bir günde kadına olan şiddetin üzerinde durulması gerektiğini, erkek şiddetine artık bir dur denmesi gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Sadece geçen ay öldürülen kadın sayımız 39. Çok acı bir tablo. Bu durumdan çok üzüntü duyuyorum.

Ece Sağıroğlu/Öğrenci

Kadın hakkı yok ki. Kadınlara değer yok, değer vermiyorlar. Kadını sadece bir obje olarak kullanıyorlar. Çocuk doğursun eve baksın şunu yapsın bunu yapsın. Başka hiçbir şey yok. İlgide göstermiyorlar, sevgide göstermiyorlar sadece bir nesne gibi kullanıyorlar.

Tek söyleyeceğim şey kadınlarımızın neye sahip olduğunu bilmemesi dünyada ilk kez Türk kadınına bu haklar verilmiş ama bunun kıymetini bilmeyen kadınlar kendini değersiz kılan kadınlar yüzünden bakın ülke ne halde.

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

1 yorum yapılmış

  • EmineZKAYA (4 yıl önce)
    CHP il kadın Kolları Başkanımız Zuhal TOKER IŞIN'ı açıklamalarından dolay kutluyor.Başarılarının devamını diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir