"Hava bedava yaşıyoruz ama değerini bilmiyoruz"

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Ayşegül Gürdal Pamuklu'nun “Havadan Gelenler” isimli kişisel sergisi, Ressam Mehmet Yücetürk Kültür Sanat Merkezi'nde ziyarete açıldı.

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: Zeynep Sude YAVUZ - Eda SOYDEMİR

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Ayşegül Gürdal Pamuklu “Havadan Gelenler” isimli kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Ressam Mehmet Yücetürk Kültür Sanat Merkezi'nde açılan sergide, Grafik ve İllüstrasyon teknikleriyle oluşan 17 resim sergilendi. Yerli ve göçebe kuşların yoğunlukla kullanıldığı sergide, insanların doğaya verdiği zararlar ve yaşanılan hayatın değerinin bilinmediği konusu vurgulandı. 3'ü çocuklar için hazırlanmış olan birbirinden renkli çalışmalar ile ilgili açıklama Ayşegül Gürdal Pamuklu, sergi hakkında bilgi vererek,“Şu anda izlemekte olduğunuz benim kişisel sergim. 3 kategoriden oluşan bir sergi dizilimi aslında.  Birincisi Sudan Gelenlerdi. İkincisi olan bu kuşlardan oluşan Havadan Gelenler Serisi. Üçüncüsü de ”Topraktan Gelenler" olarak devam eden bir sergi dizilimi. Serginin içeriğini kuşların yani özellikle yerli ve göçebe kuşların Türkiye'de ve Anadolu'da özellikle bulunan kuşlardan seçtim. Bir Kızıl Gerdan'ın Bolu'da çok fazla olduğunu biliyoruz. Flamingoların göçebe kuşlar olarak gelip gittiğini biliyoruz. Onlara vurgu yaparak da hava bedava kelimesinin biraz daha grafiksel hale getirilmesinin, işlenmesinin sonucu oluşan eserler izlemektesiniz. Hava bedavanın iki tane önemi var aslında. Eserlerden de gördüğünüz gibi ünlem işaretinde bir hava bedava illüstrasyon var." ifadelerini kullandı. 

"HAVA BEDAVA YAŞIYORUZ AMA DEĞERİNİ BİLMİYORUZ"

Sergide bulanan eserlerin konusunu anlatan Gürdal, “İki ayrı konuya değiniyorum burada. Bir tanesi doğayı artık çok fazla kirletiyoruz. Sürdürebilirlik açısından doğaya insanlar değer vermiyor. Bunun bir sanatçı tarafından dışavurumu olarak görebilirsiniz. Hava bedava yaşıyoruz ama değerini bilmiyoruz.. İkinci vurgum ise hava bedava artık insanlarda toplumun içerisinde bedavadan bir yere gelmeye başladı. Bu da bir vurgu aslında. Bedava kelimesinin iki taraflı olarak illüstrasyonla vurgulanması var. Bilimsel illüstrasyon sanatçısıyım aslında. Bilimsel illüstrasyon akademisyen kimliğini oluşturduğum için aynı zamanda bilimsel illüstrasyonu fen, biyoloji alanındaki hocalarımızla çalıştık. Birinci sergimde zaten balıkların tamamen bilimsel illüstrasyon üzerine çizilmesi, bilimsel illüstrasyon olarak sergilenmesi üzerineydi. İkincisi biraz daha sanatseverlerin daha zevk alabileceği grafik tasarım içeriğini oluşturan bir sergi oldu. Üçüncüsünü de 2024 ün başları olarak görebiliriz. Onda da karıncalar ve böceklerin illüstrasyonları olacak. Topraktan Gelenler'de yine toplumsal bir mesajımız olacak.” dedi. 

"Sudan Gelenler" isimli sergi diziliminin ikincisi olan "Havadan Gelenler" 29 Eylül Cuma gününe kadar Ressam Mehmet Yücetürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde sergilenmeye devam edecek. 

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNÜVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, GRAFİK BÖLÜMÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜRDAL PAMUKLU HAKKINDA BİLGİLER

2005 yılında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Grafik Anasanat Atölyesinden mezun oldu. 2012 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2014 yılında Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde yüksek lisansını, 2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünde sanatta yeterliğini tamamladı. Halen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.  Dijital sanat, illüstrasyon, bilimsel illüstrasyon, fotoğraf, özgün baskı resim, güzel sanatlar eğitimi alanlarında çalışmaları bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe katılmıştır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir