Geyikler üreyemedikleri için avlanma ihalesine çıkartılmış

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

Haber: Zekeriya Ercivan

2021 yılı 3. İl Koordinasyon toplantısı İl Özel İdare toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut başkanlık etti. Toplantıda ilgili daire müdürleri 2021 yılında sürdürdükleri faaliyetler ve yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Toplantıda Bolu kamuoyunda gündeminde tepkilere yol açan bir konu gündeme geldi. Son günlerde Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kızıl geyik avlanma ihalesi Bolu kamuoyunda tepkilere yol açmıştı. Avlanma ihalesi hakkında açıklama yapan Tarım Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdür Yardımcısı Şeref Özgür, avlanma ihalesine çıkarılan kızıl geyiklerin üreme kabiliyetlerini kaybettiklerini ve avlanma sayesinde daha sağlam bir genetik oluşturma hedeflediklerini söyledi.

ÜREME YETENEĞİNİ KAYBETMİŞ BİREYLERİN ALANDAN UZAKLAŞTIRILMASI LAZIM

Gerçekleştirilen toplantıda kızıl geyiklerin avlanma ihalesi Orman Bölge Müdür Yardımcısı Şeref Özgür şu açıklamaları yaptı:

Avcılık konusunda avcılığın devamlılığı açısından doğadaki hayvanların yeniliklerinin devam etmesi için popülasyonun sağlıklı olabilmesi için oradaki dişi bireyleri çok rahatsız eden yaşı geçmiş, üreme yeteneğini kaybetmiş bireylerin alandan uzaklaştırılması lazım. Bu geyikler 7 yaşın üzerinde. Bunlar genelde avcılık konusunda aslında daha çok ticaretini yapma türünde erkek bireyler ve bunların bir kısmı üreme yeteneğini kaybetmiş bireyler. Bir kısmı da oradaki yeni nesle beslenme açısından daha iyi beslenmesi için zemin hazırlayan bir ortamdır.

3 TANE GEYİĞİN VURULMASINA MİLLİ PARKLAR OLARAK HERHANGİ BİR GELİR ELDE ETMEK DEĞİL

Onların soyu şu an hala devam ediyorsa burada bir duyarlılıkta vardır. Mesela bunlar çeşitli Avrupa ülkelerinde serbest bırakılmış serbest bırakıldığı zaman bunlar çok ürememiş. 20 tanesi 200 tane doğurmuş ancak 200’den sonrasında yavaş yavaş gerilemeye başlamış. Bunların sebeplerinden bir tanesi sağlam bir genetik oluşturulamaması, beslenmenin çok kötü olması, hayvan bireylerin çevreye verdikleri zararın çok fazla olması. Bütün bunlar toplandığında bizim oradaki 3 tane geyiğin vurulmasına Milli Parklar olarak herhangi bir gelir elde etmek değildir. Onlar zaten tabiatta kendileri yok olacak ama o geri kalan bireylerin genetiğini güçlendirecektir. Temel düşünce budur. Popülasyonla ilgili bir envanter çalışması yapacağız. Envanter çalışmasından sonra olacak. Zaten biz kotayı ona göre belirliyoruz.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir