Gerede çayında çevre felaketi yaşanıyor

Gerede çayına arıtılmadan kirletici konsantrasyonu yüksek endüstriyel atıksu deşarjı, söz konusu çayın 60 kilometre boyunca içinden geçtiği Gerede ve Eskipazar İlçelerine ait 80 köy ve mahallede giderek artan kötü koku, besi ve süt sığırı, balık ve arı ölümleri, köy içme ve sulama sularında sağlığı tehdit edecek dereceye ulaşması vatandaşları tedirgin ediyor. Yaşanan olayın ardından ‘Çevre Katliamına Dur’ platformu çevre katliamını durdurmak için mücadelesini sürdürüyor.

Gerede çayında çevre felaketi yaşanıyor
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

Bolu’nun Gerede ilçesinden geçen Gerede çayında yaşanan kirlilik ve yarattığı çevre felaketi çevre köylerden oturan vatandaşlarda tedirginlik ve korku yarattı. Yaşanan çevre kirliliğini önlemek için bir araya gelen ‘Çevre Katliamına Dur’ platformu 80 köy ve mahalleyi etkileyen doğa felaketi için gerekli tedbirlerin alınması için mücadele veriyor. ‘Çevre Katliamına Dur’ platformu tarafından yapılan açıklamada Gerede ve Eskipazar halkının adeta köylerden göçe zorlandığını vurgulanarak, “Yöre halkının bu sorunlarla birlikte yaşamını sürdürme şansı yoktur. Köyleri ziyaret eden herkes bunu görmektedir. Gerede çayında oluşan kirlilik, Nehir havzasının en başında olması nedeniyle, sadece Gerede-Eskipazar gibi lokal bir alanı değil, Filyos Irmağına ulaşana kadar kat ettiği 288 km boyunca Çerkeş Köyleri, Karabük, Yenice, Gökçebey, Çaycuma, Filyos başta olmak üzere tüm Nehir havzasını katliam ölçüsünde kirletmektedir. Bu kirliliğin bir diğer çok önemli olumsuz etkisi de zaten sadece ilk üst 100 metresinde canlı yaşayabilecek kadar kirletilen Karadeniz’i, tamamen ölüme götürmesidir. Özetle dikkat çekmek istediğimiz husus, Gerede Çayına arıtılmadan deşarj edilen kirli endüstriyel atıksu sorunu, sadece Gerede ve Eskipazar halkının değil aynı zamanda Batı Karadeniz akarsu havzasının hatta Türkiye’nin önemli bir sorunu haline geldiğinin fark edilmesidir. Konu çevre katliamı boyutunda ve yaşamsaldır. Hayvan ölümleri ile başlayan süreç Allah esirgesin artık insan ölümleri için de potansiyel tehlike arz etmektedir. “ denildi.

ENDÜSTRİYEL ATIKLAR GEREDE-FİLYOS HAVZASINA DESARJ EDİLİYOR

Platformdan yapılan açıklamada ayrıca endüstriyel atıkların Gerede-Filyos havzasına deşarj edildiği vurgulanarak şöyle denildi:

“Çok eski dönemlerden beri geleneksek yöntemle deri işletmeciliğini sürdüren Gerede halkı, sektörün gelişmesi için kurulan Gerede Deri OSB’nin kuruluşundan itibaren Gerede’nin dışından gelen yeni yatırımcılara da kapısını açmış, sürekli yeni fabrikalarla sektör olağanüstü kapasitelere ulaşmış ancak ilave arıtma tesisi yatırımı sürekli göz ardı edilmiş, var olan arıtma kooperatifi iyi işlememiş, arıtma imkanı olmayan kirli endüstriyel atık su Gerede-Filyos havzasına deşarj edilmiştir. Bu husus mevcut kanunlara aykırı ve işletmelerin faaliyetlerinin durdurulmasını gerektiren vahim bir durumdur. Bu hususta gerektiğinde 30 yıldır devam eden bu sorunun çözümü için yasal yollara başvurmaktan ve işletme faaliyetlerini durdurmaktan çekinmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Çünkü artık bıçak kemiğe dayanmıştır. İkinci bir husus da suyunun büyük bölümü Ankara’ya transfer edilen Gerede çayından, doğal akış havzasındaki ekolojiyi korumak için nehir havzasına bırakılması gereken suyun bırakılıp bırakılmadığı hususudur. Platform olarak bu hususun da proje bazında incelemesi başlatılmış olup sıkı takipçisi olunacaktır.”

Platform üyeleri ayrıca Bolu Valisi Erkan Kılıç ve siyasi partilerin temsilcileri ile bir araya gelerek yaşanan çevre katliamını anlatıp taleplerini dile getirdiler.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

5 yorum yapılmış

  • Ümit Uymaz (2 yıl önce)
    Bu katliam 20 Yıldan Fazla oldu devam ediyor.Gerede köyleri ve Eskipazar ve devamında geçtiği yerlerde Tam bir felaket boyutunda.Bu zehiri bırakanlar ceplerini , ailesini ve kim varsa haram ile boyandılar ve Asıl önemli olan da Sorumlu olan Kamu yöneticileride Kim geldi geçtiyse Vebal yüklendiler.ve hepsinin hesabına kayıt edildi.Bu girişim İnşaallah Gerede çayımızın Eski tertemiz haline gelmesine vesile olur.Başarılar Dilerim...Gerede Karacadağ Köyü Ümit Uymaz....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa halıcı (2 yıl önce)
    Çooooooooookkk teşekkür ederim duyarlılığınız için Allah razı olsun sizlerden
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan ekici (2 yıl önce)
    Çok teşekkürler inşallah bu sorun çözülecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adem dursun (2 yıl önce)
    Milletin geleceğini ipotek edenlerin açığa çıkması tez zamanda çözüm bulunması adına yaptığınız bu güzel haberden dolayı sizlere şükranlarımı sunuyorum halkın ve hakkın yanında yer alan habercileri tebrik ediyorum teşekkürler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eskipazar-Gerede çevre katliamına dur! Platformu (2 yıl önce)
    TV Bolu medya ailesine, Sesimize kulak verdikleri için Eskipazar-Gerede çevre katliamı platformu olarak çok teşekkür ederiz.
    %100
    %0
    Yanıtla

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir