"Engellilerin kent yönetimdeki temsiliyet oranı yüzde 0'dır"

Bolu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Sabri Güleç, engelli bireylerin kent yönetiminde söz hakkının bulunmamasını eleştirdi. Güleç, engelli bireylerin toplumda yeterli temsil edilmediğini belirterek, bu konuda siyasi partilerin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: Zeynep Sude YAVUZ 

Bolu Kent Konseyi Engelli Meclisi, Bolu Umut Işığı Engelliler Gençlik Kulübü Derneği, Köroğlu Engel-Siz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bolu Fiziksel Engelliler ve Gönüllüler Derneği, Bolu Engelliler ve Kimsesizler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ortak basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada engelli bireylerin kent yönetiminde temsiliyetlerinin artması gerektiği vurgulandı.  

Bolu Engel-siz Çay Bahçesi'nde düzenlenen toplantıda engelli bireylerin Bolu'da yeteri kadar temsil edilmediğini ve değer görmediğini ifade eden Bolu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Sabri Güleç, siyasi partilerin de engellilere yeterli ilgiyi göstermediklerini belirtti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Güleç, “Bolu Kent Konseyi Engelli Meclisi, ilimizdeki engelliler ve bu konuda faaliyet gösteren dernekler ve bu alanda hizmet veren gönüllülerden oluşan çoklu ve kapsayıcı bir Sivil Toplum Örgütüdür. Ülkemizde engellilik oranı ne yazık ki bu konuda kesin bir rakam bilinmemekle beraber ortalama % 12 civarındadır. İlimizde Engellilerin kent yönetimdeki temsiliyet oranı % 0 dır. Oysaki engellilerin kendi haklarını birinci elden ve direk olarak iletmesi için kent yönetiminde de aynı oranda söz hakkının olmasının gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle ilimizdeki siyasi partilerle bu konuyu görüşmek istediğimizde, daha birinci adımda siyasi partilerin kendi binalarının erişebilirlik konusunda ciddi sıkıntılarının olduğunu gördük. Bu nedenle siyasi partilerimize yaptığımız önerilerle görüşmeleri Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleştirdik. Bazı siyasi partilerden de ısrarlı taleplerimize karşı henüz rendavu alamadık.” ifadelerini kullandı. 

“SİYASİ PARTİLERİMİZE CİDDİ SORUMLULUKLAR DÜŞMEKTEDİR”

Güleç, engelli bireylerin, yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmaların ertelendiğini, fakat  üzerinde durulması halinde engelli bireylerin kent yönetiminde daha fazla yer alabileceğini ifade etti. Siyasi partilerin bu konuda yeteri kadar destek vermediğini de dile getiren Güleç , “Yerel seçimlerin yaklaşması nedeniyle, siyasi partilerin bu konuya gösterecekleri duyarlılık sonucunda ilimizde gerek belediye meclisi ve gerekse il genel meclisinde engellilerin Türkiye ortalaması olan % 12 oranında temsil edilmelerini sağlamaları halinde, Engellilerin Bolu İli kent yönetiminde söz sahibi olmasının yolunun açılacağını, bunun sonuncuda da devletimizin ve milletimizin kaynaklarının daha doğru daha etkin ve daha ekonomik şekilde yönetilmesi sağlanacaktır. Bu nedenle Mart 2024 ayında yapılacak seçimlerde Siyasi Partilerimize bu konuda ciddi sorumluluklar düşmektedir. Bilindiği üzere önümüzdeki günlerde 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık günü olması nedeniyle, Erişebilirlikle ilgi toplu taşıma araçları, kamu kurumları ile umuma açık olan yapıların erişebilirlik standartlarına uygun hale getirilmesi için hazırlanan kanunun uygulama tarihinin 4 kez ertelendiğini, en son değişiklikle de 2024 yılı sonuna kadar ek süre verilmiştir. 2024 yılı dolmadan İlimizdeki Kamu ve özel kesimlerin bu konuda gerekli önlemleri almalarını beklemekteyiz.” dedi. 

ENGELLİ BİREYLERİ TOPLUMA KAZANDIRMAYA DAVET ETTİ

 Açıklamasına “Her organize sanayi bölgesine en az bir korumalı işyeri açılması halinde, engelliler içinde en dezavantajlı grupta yer alan zihinsel yetersiz bireylerin yaşamlarının kolaylaştıracak olup, toplumsal mutluluk da artacaktır.” ifadeleri ile devam eden Güleç, engelli bireylerin Bolu'da daha fazla hayatın içerisinde olmaları için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir