"Dünyada eşi benzeri olmayan bir hediyeyi Bolu adına götüreceğiz"

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz'da Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yeniden ibadete açılmasına karar verilmesinin ardından kısa süreliğine ziyarete kapatılan Ayasofya Camisi'nin ibadete açılışı dolayısıyla düzenlenecek tören için son hazırlıklar yapılıyor.

Mescid-i Aksa’ya giren İsrail askerlerini protesto etmek için Ayasofya müze iken mihrapta namaz kılarak eylem yapan Mahmut Alan, müzeden camiye çevrilen Ayasofya’nın ilk resmi ibadete açılış törenine katılacağını söyledi. Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasından büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Alan, Bolu’dan açılışa özel dünyada eşi benzeri olmayan bir hediye götüreceklerini ifade etti.

BİZ HİÇBİR ZAMAN AYASOFYA’YA MÜZE DEMEDİK

Alan TV Bolu’ya şu değerlendirmeleri yaptı:

Bizim Ayasofya’da namaz kıldığımızda camiye herkes müze diyordu, biz hiçbir zaman Ayasofya’ya müze demedik. Bize göre Ayasofya her zaman camiydi, şimdi resmi olarak devletimiz tarafından karara bağlanmış oldu. O dönem biliyorsunuz Mescid-i Aksa’ya İsrail askerleri postallarıyla girdiler ve içeride ayin yapıldı. Mescid-i Aksa’da böyle bir terbiyesizlik yapılınca, İslam dinine mensup insanlara böyle bir saygısızlık yapılınca, bizde Ayasofya’ya giderek müze olarak kullanılan camimizin “Açılmasını istiyoruz” dedik. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakıf senedi üzerine yazmış olduğu bir sözü var. Caminin kapılı olmasına lanet ediyor. Biz bu sözü hatırlatmak ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethini tekrar hatırlatmak üzere Halil Akyaman kardeşimle birlikte gidip orada gerçekten namazımızı kıldık. Bazı insanlar orada temsili olarak namaz kıldığımızı zannediyorlar. Biz orada kardeşimle birlikte 4 rekât vakit namazımız kıldık. Orada Ayasofya’nın Türk Müslümanların, Türk insanlarının camisi olduğunu Türk bayrağı ile kıldığımız namazda secde ederek bir mesaj verdik.

DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR ESER GÖTÜRECEĞİZ

Ayasofya’nın ilk namazına gideceğim. Tabi içeriye alırlar mı bilemiyorum. Bizim istediğimiz daha doğrusu milletimizin istediğini dile getirmeye sesi olmaya çalıştık. Milletimizin istediği Ayasofya’nın cami olarak nitelendirilmesiydi ve cami olarak nitelendirildi. Tekrar kimliğini geri kazanıyor. Bizim istediğimiz oldu. Bizim devletimizin belirlemiş olduğu kurallara karşı gelmek gibi bir niyetimiz yok. Gönlümüz şunu ister orada daha evvel namaz kılan başka arkadaşlarımızda oldu maalesef onlar mihraba ulaşamadan etrafta kıldılar. Biz mihraba ulaşabildik. Fatih Sultan Mehmet Han’ın namaz kıldırdığı mihrapta şahsım adına Halil Akyaman kardeşimle birlikte namaz kılmak nasip oldu. Tabi yaptığımız bu eylem Bolu’nun ismini de çok güzel bir şekilde duyurmuş oldu. Bu durumunda ayrıca bir gururunu yaşıyorum. Bolu denildiğinde Ayasofya’da namaz kılan kardeşlerimiz orada mı gibi sorular da oluyor. Çok sevinçliyiz. Biz ilk namaza gideceğiz. Devletimiz bizi nerede uygun görürse orada namazımızı kılacağız. Tabi gönül ister ki bizde içeride devlet erkânı ile birlikte ilk namazı kılan birisi olarak olmak isteriz. Birde açışla özel bir sürprizimiz var. Bolulular olarak dünyada eşi benzeri olmayan bir eser götüreceğiz. Eseri Ayasofya’ya hediye edeceğiz. Bolu adına hediye edeceğiz. İnşallah Ayasofya Cami’nde sergilenecek.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir