Bolu ekonomisi enerji kesintilerinden nasıl etkilenir?

Bolu ekonomisi enerji kesintilerinden nasıl etkilenir?
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: ZEKERİYA ERCİVAN

Enerji kesintileri nedeniyle geçtiğimiz gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSB başkanları, TOBB sektör meclis başkanları, oda başkanları, ASKON, MÜSİAD, TİM Genel Başkanları, BOTAŞ ve TEİAŞ’ın üst düzey yöneticilerinin katıldığı online toplantı düzenledi. Gerçekleştirilen toplantıya Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş’te katıldı. Ateş Her iki bakan tarafından yapılan bilgilendirme toplantısında, sanayi kuruluşlarına yönelik uygulanan kesintilerin ne türlü sonuçlar doğuracağına dair bilgiler aldı. Bolu ekonomisinin yaşanan sorundan nasıl etkileneceğine ilişkin Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş değerlendirmelerde bulundu.

İNŞALLAH KISA SÜRER

Ateş yaşanan enerji kesintisi nedeni ve sonuçlarıyla ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

Bildiğiniz gibi sanayi sektöründe doğalgaz ve elektrikle ilgili kesintiler başladı. Sadece organize sanayi bölgelerimizde değil organize sanayi bölgesi dışında kalan sanayi kuruluşlarımızda da kesintiler var. İran kaynaklı gazda yaşanan problem üretim yapan sektörlerimizi etkiliyor. En büyük problemimiz doğalgaz. Daha öncede bildiğiniz gibi elektrik kesintilerinde de doğalgazın temininde yaşanan problemler sebebiyle bu kesintiler yaşanmıştı. Biliyorsunuz bizim daha önce hidroelektrik santrallerimiz vardı şuanda halen var ama yeterli doluluğa ulaşmadığı için hidroelektrik santrallerimiz küresel ısınma gibi sebeplerden dolayı doğru düzgün çalışamıyor. Elektrik ihtiyacımızı doğalgazın elektriğe dönüştüğü termik santrallerinden elde etmeye çalışıyoruz. Şuan yaşadığımız enerji sıkıntısının sebebi bu dönüşümü sağlayan santrallere doğalgaz temininde yaşanan sorunlardan kaynaklanıyor. Bu durum elektrik kesintilerine dönüşüyor. Dolayısıyla zor bir süreç umut ediyorum ki bu sürecin kısa sürede çözüme ulaştırılması ve İran’ın gaz ihtiyacımızı tekrar karşılayacak boyuta gelmesini arzu ediyoruz.  Bu sorunun çözümü için bakanlık nezdinde çalışmalar yapılıyor. Bir bakan yardırıcımızda şuan sorun yaşanan bölgede temaslarını sürdürüyor.  Bu durumun üretim sektöründe bir takım aksamalara sebep olduğunu hepimiz görüyoruz. Üreticilerimiz bu sıkıntılı süreci kendi programlarını yaparak en kısa ve en alt zayiatla atlatmalarını temenni ediyoruz. Bu süreninde çok kısa olması bizim için çok önemli. İnşallah gaz tedariki bir an önce başlar.

ÜRETİM VE ÇALIŞMA SAATLERİ YENİ DURUMA GÖRE DÜZENLENİYOR

Ateş, enerji kesintisinin Bolu’da üretim yapan sanayi kuruluşlarının nasıl etkileneceğine dair süreci şu sözlerle değerlendirdi:

Bolu ekonomisini yönlendiren ve istihdam sağlayan büyük firmalar var. Bu durumdan doğalgaz ve elektrik tüketiminde konum almış üreticilerimiz sıkıntı yaşayacak. Dolayısıyla fabrikaların belli zaman aralıklarında durma noktaları olacak. Bizde bu süreçte işçi çıkarılması ve başka sıkıntıların olacağını düşünmüyoruz. Bu süreci en az zayiatla kapatmak için programlar yapmaya başladık. Firmalarımızla bu konuda görüşmeler yapılıyor. Üretimlerini ve çalışma saatlerini bu yeni karar göre düzenliyorlar.

ÇOK UZAK İHTİMAL

Enerji kesintisinin Bolu’da iflaslara neden olup olmayacağına dair soruya Ateş şu sözlerle cevap verdi:

Bolu’da bu süreçle birlikte iflaslar söz konusu olamaz. Bu süreç çok uzun süre devam ederse firmaların tedarik zincirlerinde problemler oluşursa üretimden de düşerlerse, tabi firmalarımızın taahhütleri var bu taahhütleri de yerine getiremezlerse bunlar gerçekleşebilir ama çok uzak bir ihtimal gözüküyor. Dolayısıyla belli bir zaman diliminde İran’da bu gazın tedariki olmazsa başka çözüm yolları üretilebilir.

BAKANLAR SÜRECİ BİREBİR ANLATTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından düzenlenen toplantıya katılan Ateş, toplantıda öne çıkan başlıklarla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

Enerji Bakanımızın ve Sanayi Bakanımızın ortaklaşa düzenledikleri toplantıya katıldım. Bize durumla ilgili gerekli ve detaylı bilgilendirmeyi yaptılar. Tabi hepimizin dileği bu sorunun kısa sürede çözülmesi. Bizim hedefimiz sanayicimizin üretimlerimizin gittikçe arttığı bir dönemde böyle bir engelle böyle bir kaynak sorunuyla karşılaşmamız çok büyük sıkıntı. Biliyorsunuz biz yeşil mutabakata imza atan ülkelerden biriyiz. Dolayısıyla enerjimizi güneş enerjisi ve doğalgaz enerjisi gibi yeşil enerji kapsamında, atığı olmayan kaynakları kullanarak elde ediyoruz. Sanayide ki bütün tesislerimizin enerji ihtiyacını bu enerji kaynaklarına uygun hale getirerek dönüşümler sağlandı. Dolayısıyla eski olan kömürden elde edilen enerji kaynaklarımızın çoğunu kenara kaldırdık.  Şuanda bu duruma hazırlıksız yakalandık. Birde ülkede soğuk hava dalgası oluştu. Eskiden soğuk hava dalgası bir yerden başlayıp belli bir noktaya doğru giden bir soğuk hava dalgası oluyordu ama şuan ülkenin her yerinde neredeyse bütün olarak bir soğuk hava dalgası hâkim. Dolayısıyla ısınmak için kesintisiz bir enerjiye ihtiyaç var. Bakanlık özellikle konutla üzerinde hassasiyetle duruyor. Konutlar üzerinde kısıntıya gidilmememsi sanayi kuruluşları üzerinde bir sonuca getirilmesi düşünüldü. Sanayicilerimiz bu durumu belli bir yere kadar taşıyabilir ama belli bir noktadan sonra bu sürecin bizleri de yoracağını düşünüyoruz.   

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir