3 yıl ödemesiz sıfır faizli kredi şartları değişti

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: CİHAN SAKAOĞLU

KAMERA: BARIŞ ESKİCİOĞLU

Pandemi koşullarından etkilenen işletmelere yönelik 3 yıl ödemesiz ve faizsiz olarak verilecek kredi başvuruları ile ilgili şartlar değişti. Yeni dönemde başvuru şartlarında belli kolaylıklar getirildi. KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta yeni dönem hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Usta TV Bolu’ya yaptığı açıklamada kredi başvuru şartlarında yapılan değişiklikler hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

Geçtiğimiz aylarda ilk başvurusunu aldığımız pandemiden etkilenen mikro ve küçük işletmelere yönelik sağlanan mikro ve küçük işletmeler hızlı destek programında ikinci dönem başvurularını almaya başlamış bulunmaktayız. 21 Haziran tarihi ile Mikro Küçük İşletmeler Hızlı Destek Programı’na başvuruları alıyoruz. Bu destekten ilk dönemdeki gibi kovid19 salgınından etkilenen imalatçı işletmeler ile bilimsel ARGE sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve 2017 sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel ARGE sektöründe faaliyet gösteren işletmeler faydalanabiliyor.

YÜZDE 25 CİRO KAYBI ŞARTI KALKTI

Bu ikinci başvuru döneminde birinci başvuru dönemine göre ciddi değişiklikler ve esneklikler yapıldı. Değişiklik olan başvuru şartları öncelikle ilk başvuru dönemimizde 2020’nin ilk 5 ayındaki KDV beyanlarına göre 2019’un ilk 5 ayındaki KDV beyanları karşılaştırılıyor ve en az yüzde 25 bir ciro kaybı şartı vardı. Şimdi bu şartı esnettik biz 2020’nin ilk 5 aylık dönemi ile 2019 ayının ilk 5 aylık dönemi yerine 2020’nin tamamı ile 2019’un tamamı kıyaslanıyor ve yüzde 25 ciro kaybı şartı ortadan kalkıyor 2020’deki cirosunda artış olmamış işletmeler başvuru yapabiliyor. Bu ne demek? 2020’deki cirosu 2019 ile aynı kalmış veya çok ufakta olsa bir düşüş yaşamış imalatçı işletmeler bu desteğe başvuru yapabiliyor. Birinci ana değişikliğimiz bu.

İŞE DEVAM KREDİSİNDE BAŞVURU ŞARTI 250 BİN TL’YE YÜKSELTİLDİ

İkinci ana değişikliğimiz pandemiden sonra işe devam kredisi kullanan işletmeler ilk başvuru döneminde bu desteğe başvuru yapamıyordu. Bu şart biraz esnetildi. İlk başta birinci şartı sağlayan işletmeler eğer 250 bin veya altında işe devam kredisi kullandı ise bu işletmelerde artık bu desteğe başvuruda bulunabilecekler.

GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ ALANLARDA BAŞVURABİLECEK

Bunun yanında diğer bir esnetilen şartımızda yine ilk başvuru dönemimizde zorunlu olan girişimcilik kredisi kullandıysa işletmeler buna başvuramıyordu bu şart tamamen kaldırıldı. KOSGEB’in girişimcilik desteğiyle işini kurmuş ama girişimcilik kredisi kullanmış firmalar da artık buna başvurabiliyor.

SGK VE VERGİ BORCUNDA DÜZENLEME YAPILDI

Esnetilen bir diğer şartımız da SGK veya vergi borcu olan işletmeler bu destek programına başvuramıyordu. Yeni başvuru döneminde yapılan değişiklik ile SGK veya vergi borcu olan işletmelerde diğer şartları yerine getirmek koşulu ile desteğe başvurabilecek fakat ödeme aşamasında SGK veya vergi borcunu yapılandırdı ise veya ödediyse bu destekten faydalanabilecek.

ANA FAALİYET KODU ŞARTI DEĞİŞTİ

Bir diğer şartımız bizim ana faaliyet kodu imalat olan işletmeler başvurabiliyordu ilk başvuru döneminde. Artık bu başvurur döneminde sadece ana faaliyet kodu imalat olan değil yan veya alt faaliyetlerinde de imalata ilişkin nace kodu olan işletmeler Mayıs sonu itibari ile vergi dairesi kayıtlarında bu nace kodlarını güncelleştirme yaptılarsa bu işletmeler de başvuru yapabilecekler.

İŞLETMELERİMİZİ BU DESTEKTEN FAYDALANDIRMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Ödemeler yine aynı şekilde mikro işletmeler için 30 Bin TL küçük işletmeler için 75 Bin TL olacak şekilde ve 2021 Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ödenecek. Bu yapılan değişikler ile başvuruda ilk döneme göre sayıda artış bekliyoruz. Bahsetmiş olduğumuz şartlardaki esneklik birçok işletmemizin ilk dönem başvuru koşullarında ciddi engel teşkil etekteydi. Özellikle ciro kaybı olsun yan faaliyetin imalatı olan ya da imalata ilişkin yaptığı halde nace kodu değişikliği yapamayan işletmelerimiz vardı veya SGK borcu olan, vergi borcu olan bu yüzden başvuru yapamayan bunun yanında işe davam kredisi kullanan sırf bu sebepten dolayı başvuramayan işletmelerimiz vardı. Bu esnetilen şarlar ile ciddi bir başvuru bekliyoruz. Başvurularımızı 21 Haziran ayı ile almaya başladık 9 Temmuz’a kadar devam edecek. 9 Temmuz’dan sonra kısa sürede bu değerlendirmeler yapılıp destek ödemeleri yapılmaya başlanacak. Yine destek ödemelerindeki şartlar ilk dönemdeki gibi ilk 3 yıl ödemesiz ve herhangi bir faiz yok. 3 yıl sonra ödemeye başlayacak işletme sahiplerimiz ve herhangi bir teminat mektubu ya da banka üzerinden kullandırma durumu söz konusu değil biz KOSGEB olarak direk kobilerimize bu şartları sağlamaları durumunda destek ödemelerini yapacağız. Özellikle imalat sanayi alanında kovid19’dan etkilenip ciddi sıkıntılar yaşayan işletmelerimiz için çok güzel bir destek olacak. İnşallah Bolu’da da çok sayıda işletmelerimizi bu destekten faydalandırmak için elimizden geleni yapacağız. başvurlar e-devlet üzerinden online olarak yapılacaktır. 

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
sanalbasin.com üyesidir