1999 depremi EYT bekleyen öğretmenleri vurdu

Gelecek ay TBMM'den çıkması beklenen EYT yasasında yeni gelişmeler yaşanıyor. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi nedeniyle, ağustos ayında olması gereken atamaları 1999 yılının Ekim ayında yapılan öğretmenler EYT yasasından yararlanmak için örgütlenmeye başladı. 8 Eylül 1999 tarihi dahil bu tarihe kadar sigorta başlangıcı olanları kapsamına alan EYT yasasında tarihin 31 Aralık 1999'a çekilmesi gündemde.

1999 depremi EYT bekleyen öğretmenleri vurdu
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin Aralık’ta Meclis’e gelerek Ocak 2023 itibariyle yasalaşması ve ilk maaşların da Şubat ayında hesaplara geçmesi bekleniyor.  Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT yasasından 1999 Marmara Depremi nedeniyle yararlanamayanlar da var. Atamaları 1999 Ağustos ayında yapılması gerekirken 17 Ağustos Depremi nedeniyle 1999 yılının Ekim ayında atanan öğretmenler EYT'li olabilmek için haklarını arıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce atama hakkı kazanan fakat  mevcut durumda EYT kapsamına girmeyen öğretmenler çeşitli platformlarda örgütlenmeye başladı. 

Kapsam genişleyecek mi?

Çalışmaları tamamlanan EYT için 4,5 milyondan fazla vatandaş meraklı bekleyişini sürdürürken kapsam ise yavaş yavaş belli olmaya başladı. 8 Eylül 1999 tarihi dahil bu tarihe kadar ilk defa sigortalı olarak çalışması başlayan ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bağ-Kur, Emekli Sandığı’na tabi olan herkesin EYT’li olduğu netleşti. Bunun yanında bazı vatandaşların borçlanma hakkıyla, bazılarının dava yolu ile EYT’li olması bekleniyor. Stajyer ve çıraklık dönemi ise Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in de açıkladığı üzere EYT kapsamına dahil edilmeyecek. 

Tarih 31 Aralık 1999 mu olacak?

Son günlerde EYT kapsamının 1999 yılının sonuna kadar yani 31 Aralık 1999 tarihine kadar uzatılmasının söz konusu olduğu konuşuluyor. 8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı yasa çıktığında büyük depremden sadece 21 gün geçtiğini hatırlatan sosyal güvenlik uzmanları, özellikle Marmara Bölgesi’nde insanlar deprem sonrası canının derdine düşmüştüğünü, iş yerlerinin yıkıldığını, birçok kişinin işe başlayamadığını hatta fiilen işe başlansa dahi işe başlama tarihlerinin SGK’ya geç bildirildiğine dikkat çekerek, bu nedenlerden dolayı kapsamın genişleyebileceğini belirtti.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

3 yorum yapılmış

  • Hikmet (1 yıl önce)
    Gerçekten haklı sebep 31aralık olması gerektiğini düşünüyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cennet Güngör Esener (1 yıl önce)
    Bende bu mağdurlardan biriyim gün farkıyla 14 yıl kaybediyoruz umarım sesimiz duyulur ve haklı çağrımiza cevap gelir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ersin Yılmaz (1 yıl önce)
    31 Aralık 1999 eyt kapsamı haberiniz için teşekkürler. Haklı talebimizin olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir